Джеймс Патерсън е най-скъпият писател

Джеймс Патерсън е най-скъпият писател | StandartNews.com

Джеймс Патерсън e най-печелившият писател за втора поредна година според класацията на "Форбс" за 2015-та. Американецът, майстор на съспенса и трилъра, а в последните години и във фентъзи, е спечелил 89 милиона долара за последните 12 месеца. Най-известните му бестселъри са от циклите за американския детектив-психолог Алекс Крос, за детектива Майкъл Бенет и серията "Женски клуб "Убийства". Наскоро той обеща да пише повече книги за деца и дори съобщи точната цифра - около 12 на година. Любопитното е, че след него са автори, фаворити на тийнейджърите. Джон Грийн е спечелил приблизително 26 милиона най-вече благодарение на продажбите на "Вината в нашите звезди". Трогателната любовна история продаде над 3,5 милиона екземпляра само в САЩ през 2014-та. А екранизацията й с бюджет едва 12 милиона натрупа приходи от 307 милиона. Цифрите за класацията от 2014 г. сочат, че за предходната година Грийн е спечелил над 17 милиона долара, а благодарение на новия филм по негов роман, "Хартиени градове", няма изгледи приходите му да тръгнат надолу, пише сайтът "Площад Славейков".

Вероника Рот, другата популярна авторка на младежка литература, е натрупала 25 милиона, с 8 повече в сравнение с класацията от миналата година. Дамата, прочула се с трилогията "Дивергенти", дели третото място с Даниел Стийл. Въпреки възхода на Грийн и Рот, първенството на Патерсън не изглежда никак застрашено - той е спечелил с 38 милиона долара повече отколкото двамата си колеги, взети заедно. Това се дължи най-вече на изключителната му продуктивност - той издава, с помощта на цял екип от съавтори, по около 16 книги на година. Патерсън, известен и с филантропията си (миналата година например той дари 1 милион долара като субсидии за независими книжарници, а сега подкрепя с 1,5 милиона училищни библиотеки в Щатите), е спечелил над 770 милиона долара от издадени книги от 2004 г. насам.

Петото място е за автор на книги за деца - Джеф Кини (23 млн.), популярен с историите си за Дръндьото. Много от членовете на клуба на най-успешните по продажби писатели са в класацията от дълги години. Това са авторката на романтична и хумористично-криминална литература Джанет Еванович (21 млн.) и майстора на ужаса Стивън Кинг (19 млн.), които дори са били водачи, съответно през 2007 и 1999-та. Друг вече постоянен участник е Джоан Роулинг, майката на Хари Потър, която и с псевдонима си Робърт Галбрейт е натрупала 19 милиона долара. Нора Робъртс заема деветото място (18 млн.) най-вече благодарение на дългия си списък с романи (над 220), които все още се продават отлично. Макар да е написал доста по-малко книги от обичайното, Джон Гришам също остава в класацията - с 14 милиона. Колегата му в трилърите Дан Браун пък е с 13 милиона, спад от цели 28 милиона през 2014-та. Авторът на "Шифърът на Леонардо" не е издавал нова книга от "Ад" през 2013-та, но тя все още продължава да се търси на пазара. Отново с по 13 милиона приходи са Сюзан Колинс с трилогията й "Игрите на глада", както и Джилиън Флин - две от общо седемте жени в списъка с 16 имена. Толкова са и печалбите на автора на поредицата за Пърси Джаксън Рик Риърдън. С 12 млн. последното, 15-то място, в класацията делят наглед несъвместимите Е. Л. Джеймс и Джордж Мартин. Те са авторите съответно на еротичната поредица със спорни качества "50 нюанса сиво" и фентъзи серията "Песен за огън и лед", по която се снима телевизионният сериал "Игра на тронове".

Харпър Ли не попада в класацията, защото замерванията са приключили преди в продажба да тръгне нейната "нова" книга - Go Set a Watchman, продължение на шедьовъра на американската литература "Да убиеш присмехулник". От нея тя печели средно по 2,5 милиона годишно, което не е достатъчно за надскачането на бариерата от 10 млн. за влизане в класацията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай