"Защо аз?" е вторият филм с българско участие на Берлинале

"Защо аз?" е вторият филм с българско участие на Берлинале | StandartNews.com

Копродукцията между Румъния, България и Унгария със световна премиера в Берлин

Втори игрален филм с българско участие ще бъде прожектиран на 65-то издание Берлинския филмовия фестивал „Берлинале" в секция „Панорама" (Special). Това ще е световната премиера на филма, със заглавие "Защо аз?", написан и режисиран от утвърдения румънски режисьор Тудор Джурджу. Продуценти от българска страна са Борислав и Виктор Чучкови и Мария Методиева от „Чучков Брадърс", а продукцията е осъществена с подкрепата на Националния Филмов Център и Euroimages.

Тудор споделя, че още от 2005-а година е искал да разкаже тази история, която е по действителен случай - за живота на румънския прокурор Кристиан Панаит, който през 2002 година се самоубива и това се превръща в медиен скандал, а Кристиан посмъртно става герой в борбата срещу корумпираната система.

Сюжетът на филма разказва за младият прокурор Кристиан, който е идеалист и желае да разплете случай, по който е обвинен в корупция негов висшестоящ колега. Търсейки истината, той навлиза в опасна зона, осеяна с изненадващи и болезнени разкрития. Във филма участват Емилиян Опря, Майкъл Константин, Михаел Василий, Дан Кондураке и Ливиу Пинтилеаска.

"Много се радваме, че „Защо Аз" е селектиран в Берлинале. Работата ни по този филм с нашите румънски колеги беше удоволствие. Надяваме се, че ще успеем да го покажем и в българските кина, както и че българска телевизя ще има желание да го излъчи, защото историята на филма се разказва в Румъния, но тя е напълно актуална за българската действителност в последните десет години и е напълно актуална за българския политически живот", споделя продуцентът Борислав Чучков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай