Хванаха Крокодила по бели гащи

Винят го за кражбите в "Спиди", Студентски град, 2 пощенски клона и ОББ

Хванаха Крокодила по бели гащи | StandartNews.com

София. МВР задържа един от най-опасните бандити, разхождали се доскоро на свобода. Емил Милев, известен като Крокодила, е арестуван при специализирана полицейска операция. В залавянето му са участвали служители от Главна дирекция "Национална полиция", ОДМВР-София и Специализирания отряд за борба с тероризма, под личното ръководство на главния секретар Светлозар Лазаров.

Полицията залови легендарния магистрален бандит Емил Милев-Крокодила. След 4 години издирване той бе задържан при спецакция, ръководена лично от главния секретар на МВР Светлозар Лазаров съвместно със служители на Специализирания отряд за борба с тероризма и Областната дирекция на МВР-София. Секретната акция е проведена около 03,00 часа сутринта. Милев е проследен до Елин Пелин в имот, който обитавал, и спипан изненадващо.

Тарторът на "Крокодилите" се укрива от 14 декември 2009 година. Тогава заедно с брат си Евгени Милев-Гейзо и Димитър Митрев-Богровеца бяха отвлекли турския гражданин Мустафа Гюмюш, за да го оберат и рекетират. Тримата обаче бяха засечени от полицията и гонени в района на Вакарел. Престъпниците откриха огън по полицаите с "Калашников", ченгетата също отвърнаха на стрелбата. При яростната престрелка бе убит Богровеца, а Кроки и Гейзо успяха да избягат. Евгени успя да стигне до Германия, от където се включи по Skype и обяви, че няма нищо общо с обира и престрелката. Брат му Емил, за когото имаше данни, че е бил ранен при стрелбата, така и не бе открит. На 19 март 2012 година "Крокодилите" окончателно бяха оправдани от Върховния касационен съд по единственото повдигнато срещу тях обвинение за изнудване на руски гражданин през юни 2004 година в района на село Горно Камарци.

Крокодила бе издирван усилено след серията грабежи от пощенски клонове и банки през 2012 година. Според данни на разследващите Емил Милев е маскираният моторист, който отмъкна 6500 лева пари за пенсии от пощата в Локорско. Подозират го и за обира на 23 000 лева, които отново мотоциклетист задигна от пощата в Челопечене. Прави впечатление, че и при двата грабежа почеркът на извършителя е един и същ. Описанието също отговаря - висок и добре сложен мъж. Преди месец МВР обяви за издирване Крокодила във връзка с въоръжения грабеж от клон на ОББ в Студентски град. Тогава двама бандити успяха да задигнат 215 000 лева и избягаха с кросов мотор, като по пътя си в бързината разпиляха 40 000 лева. Последната мащабна крими проява, за която се предполага, че Крокодила има пръст, е обирът на централния офис на куриерска фирма "Speedy" в столичния квартал "Горубляне". Очевидци свидетелстват, че са разпознали Крокодила като един от нападателите. Тогава петима мъже преоблечени с униформи на ГДБОП нахлуха в офиса на фирмата, съобщавайки, че провеждат полицейска акция. Касиерката, която бе единственият служител, намирал се на мястото тогава, бе завързана и зашеметена с бухалка. Откраднати бяха 340 000 лева, намиращи се в четири каси. Цялата ситуация се разигра за не повече от 5 минути.

Криминалисти коментираха още тогава, че почеркът им е доста познат. Всъщност Милев има зад гърба си десетки въоръжени грабежи, но досега срещу него са твърде малко доказателствата, които да послужат за повдигане на обвинение. Тръгва от магистралните грабежи в началото на 90-те. Почеркът му се превръща в класика за подобен род престъпления - той и хората му обикновено се преобличат като полицаи, използват полицейски атрибути и спират чуждестранни автомобили за рутинна проверка. Набелязаните за проверка биват изкарвани от колите, отвличани в гората, където ги обират и остават завързани до сутринта. Автомобилите им пък се опожаряват, за да няма следи.

Бандата с еднакъв почерк навсякъде

Бандата на "Крокодилите" е известна с повече от 30 грабежа, извършени на магистрала "Тракия" и главните пътища на страната. Кроки, Гейзо и аверите им се прочуха с бруталността си към жертвите. Заради дръзките им въоръжени грабежи над чужденци в страните от Европейския съюз бяха напечатани карти на България с черепи и кости. На тези материали пишеше "Не пътувайте през България, ще ви оберат!". "Крокодилите" действат с еднакъв почерк при всичките си удари. Нападат нощем, обикновено изчаквайки жертвите си на отбивки на магистралата. Облечени са с полицейски униформи и атрибути, ползват сини лампи на автомобилите си. При ударите винаги са с маски на лицата, превозват жертвите си в собствените им коли, откарват ги до безлюдни места, завързват ги за дървета и ги обират до шушка, след което опожаряват и автомобила.

Гейзо се обади по Skype след удар

Два дни след като бе обявен за издирване на 16 декември 2009 г., Евгени Милев-Гейзо изненадващо се обади чрез интернет телефона Skype от Германия. Той съобщи, че се намира на в итернет клуб от улица "Гугъл щрасе" и няма нищо общо с обира в България. "Разбрах от интернет за това. После и по телефона ми звъннаха приятели от България. Но аз съм от една седмица тук, в Германия. Така че няма как да съм бил на магистрала "Тракия" в неделя през нощта. Може лесно да се докаже това - със свидетели, с подписи, с печати от границата", обясни тогава Гейзо. Той сподели покъртителна история как се захванал с бизнес в родината на Ангела Меркел, заедно с брат си Кроки открили ресторант в Нюрнберг, който се казвал "България" и предлагали само български гозби. След като медиите пуснали негова снимка като издирван престъпник, клиентите се отдръпнали и бизнесът им западнал.

"Разлепиха ми снимката, като че съм Осама Бин Ладен - хората се хванаха за главата", жалваше се Гейзо. След това обясни, че откакто се върнал в България, си изкарва прехраната, като прекарва дърва за огрев с един военен камион "Джуган". Милев дори направи сензационно разкритие, че е лежал в Софийския централен затвор заедно с Ахмед Доган. "Но то е дълга приказка, не й е мястото и времето сега... Е, толкова от мен. Поздрави от Германия", обяви той по Skype. Няколко дни по-късно се появи на ГКПП-Калотина, където бе задържан от българските власти. "Аз дойдох доброволно, а те ме затвориха в една клетка като маймуна", жалваше се по-късно Гейзо в Районния съд в Сливница. В крайна сметка единственото повдигнато обвинение срещу него бе за нередовен печат в задграничния му паспорт. Софийският окръжен съд обаче го оправда напълно, след като прецени, че печатът сам по себе си не е официален документ, и посочи, че прокуратурата неправилно е формулирала обвинението.

"Новите килъри" поръчвали грабежите

20-години решетки или до живот в затвора грози групата

Страховитата банда за мокри поръчки, станала известна като "Новите килъри", е поръчвала директно на Емо Крокодила определени грабежи, за да си подсигурява достатъчно средства извън убийствата. По тази линия на разследването работят от специализираната прокуратура в София. Връзката между Крокодила и бандата на "Килърите" е засечена, след като е установено, че при обира на ОББ в Студентски град на кросовия мотор заедно с Емил Милев е бил шампионът по кикбокс Мартин Антов. Антов в момента е обвиняем заедно с Валентин Янев-Бореца и още 13 души за редица поръчкови убийства.

По информация на "Стандарт" схемата е разплетена, след като таен свидетел по "Килърите 2" е издал всичко. От показанията му става ясно, че освен групата за убийства има и банда за грабежи, която първоначално е ръководена от Вальо Бореца, след влизането му в ареста по делото "Наглите" лидерството поема Мартин Антов, който пък е и бодигард на Антон Петров-Хамстера. Самият Емил Милев може да отнесе изключително тежко наказание, ако провиненията му бъдат доказани в съда. Той е обвинен за няколко въоръжени грабежа на крупни суми, които по закон автоматично го препращат към чл. 199, ал. 2, т. 3, която определя наказанието лишаване от свобода от петнадесет до двадесет години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна. Съдът може да постанови и конфискация на цялото или на част от имуществото на виновния.

Бойко Найденов следеше стрелбата на полицаите

Наскоро подалият оставка от съдебната система бивш шеф на Националната следствена служба водеше разследването на служителите от "Магистрална полиция", които участваха в престрелката с "Крокодилите" на 14 декември 2009 година. Найденов лично дойде на мястото, за да разпита полицаите, участвали в престрелката. Направен е оглед на трупа, оръжията на униформените, които са стреляли, и са иззети за експертиза. Двата автомобила - този на бандитите "Опел Вектра" и полицейският "Опел Астра", дълго стояха на паркинга на следствието. В крайна сметка проверката приключи с мнение, че магистралните ченгета са действали в рамките на правомощията си.

Богровеца загина в първата операция

Опитът за арест на братята Емил и Евгени Милеви, известни като Кроки и Гейзо, бе една от първите знакови акции в началото на мандата на тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов, осъществена през декември 2009 година. Тогава униформените се провалиха в опита си да заловят бандитите и се стигна до убийството на единия при доста съмнителни обстоятелства. След магистралния грабеж на турчин край Вакарел Кроки, Гейзо и аверът им Димитър Митрев-Богровеца научават, че са надушени от полицията, и тръгват да бягат. При опита на органите на реда да ги задържат се разразява престрелка. При нея Богровеца е убит на място, докато управлявал колата, а Кроки е ранен. Полицейската патрулка "Опел Астра" е надупчена цялата от куршумите на "Калашников", но пострадали полицаи няма. Наскоро бившият шеф на магистрална полиция в областната дирекция на МВР-София Божидар Вучков разкри, че веднага след екшъна край Вакарел ексвътрешният министър Цветан Цветанов и бившият главен секретар Калин Георгиев им се скарали с какво право са разследвали бандата на "Крокодилите".

И "Наглите" на стаж при братята

През годините на прехода мнозина знакови бандити са минали стаж при братята Крокодили. За различни периоди част от групата за магистрални грабежи са били тарторите на "Наглите" Прокопи Прокопиев-Поли Културиста и убития Кирил Кирилов-Шкафа. Валентин Янев-Бореца и част от членовете на "Килърите 2" също са се включвали като съучастници на братята.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай