Хамстера взел на мушка Валентин Цоновски от ГДБОП

Хамстера взел на мушка Валентин Цоновски от ГДБОП | StandartNews.com

София. Смятаният за дясна ръка на Алексей Петров от бандата на Октопод Антон Петров-Хамстера се е опитвал да намери килър и затова се е виждал с прясно освободения от килията Димитър Желязков-Очите. Срещата е била преди 2-3 седмици. Експертите от МВР обаче в началото на седмицата засекли телефонен разговор между двамата, в който Хамстера директно попитал Очите дали може да намери силовак, който да свърши една задачка. От записа станало ясно, че мишената е висш служител от ГДБОП.

"Трябва ми за един терорист от БОП-а" - така Хамстера отговорил на въпроса на Очите: "Защо ти е стрелец?" Според анализаторите от МВР мишената бил шефът на отдел "Контратероризъм" в ГДБОП Валентин Цоновски. Те предположили, че поръчката идва от по-високо място, а Хамстера е само посредник. От МВР подозират, че разследванията на Цоновски около поръчителите на отвличанията на групата на Наглите са засегнали интереси на Алексей Петров.

След разговора МВР задействало отряда за задържане в ГДБОП, който локализирал Антон Петров-Хамстера. Независимо че нямало повече информация, решили да действат превантивно и да го задържат. Атакували го на бул. "Черни връх", където бил арестуван заедно с негов охранител. "Сигналът не беше супер конкретен, но МВР е решило да действа. По-добре по-рано, отколкото да се върви след събитията", заяви магистрат, запознат със случая.

Според запознати за покушението разказал Пламен Устинов - свидетелят, който разкри в съда за готвени от Алексей Петров атентати срещу видни бизнесмени, сред които и Васил Божков. От МВР обаче отрекоха "славеят" да има нещо общо с акцията.

Заради готвеното покушение на разпит в четвъртък следобед в бургаската полиция бил привикан и Димитър Желязков-Очите. Той не останал много изненадан от това, че ченгетата знаят за телефонния разговор. "Често срещана практика е да поръчаш убийство на човек като Очите, който държи армия от силоваци. Хамстера обаче е искал да е човек от друг бранш, за да не стане ясен поръчителят", коментира експерт от МВР.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай