Атентаторът взривен дистанционно

Укривал се в Русе 4 дни, имал поне трима съучастници

Атентаторът взривен дистанционно | StandartNews.com

София. Най-малко трима съучастници е имал терористът на летище "Сарафово", разказаха за агенция Стандарт Нюз спецполицаи. Не е изключено групата да е била и от петима. Те най-вероятно са чужденци, дошли преди седмица у нас. Топченгетата са категорични, че българи не са участвали в атентата, нито са помагали на терористите.

Бомбата и детонаторите са внесени отделно. Всеки от атентаторите имал точно определени задачи. Един следял разписанието на полетите, друг - туроператорската фирма, трети давал командите, контролирал останалите и държал дистанционно в случай, че камикадзето се разколебае в последния момент. Както и става, според разследващите. Те смятат, че самоубиецът е влязъл у нас преди 4-5 дни по суша, идвайки от страна, член на ЕС. Движението с фалшива лична карта в рамките на Европейския съюз е много по-лесно, отколкото пътуването със самолет. Има данни, че атентаторът се е укривал в Русе. Той е бил на Сарафово 40 минути преди кървавата баня, сочат охранителните камери на летището. Те са запечатали как убиецът обикаля свободната зона. Не е ял, нито е пил нещо преди зловещия взрив. Движел се е бавно и предпазливо, симулирайки подранил пасажер. Единствената му цел в това време обаче била стриктно да следи кога ще кацне самолетът от Израел и накъде ще се насочат туристите.

Според разследващите бомбата е била в предната раница на камикадзето. Ударната вълна е надолу, което обяснява разкъсаните крайници на пострадалите. Доказателство, че в последния момент атентаторът явно се е разколебал, е фактът, че няма показания на очевидци за ритуално самоубийство. Освен това взривът е станал на стъпалата до шофьора, а не вътре в автобуса, където жертвите биха били многократно повече. Най-вероятно затова бомбата на камикадзето е била задействана дистанционно, обясняват специалистите у нас.

Във взрива не е имало пирони или други метални части, твърдят още разследващите. Те се опитват да проследят дирите на две сим карти, ползвани на територията на Сарафово, които заглъхват веднага след взрива. Картите са различни от тези на пострадалите и загиналите туристи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай