Разпродажби в туризма

Разпродажби в туризма | StandartNews.com

Собственици и агенции се разделят с активи, за да оцелеят

Летният сезон през тази година безспорно е труден. Наред с огромния отлив на руски туристи през тази година намаляха и европейските гости. В резултат голяма част от бизнеса се разделя с активи, за да оцелее, или направо продава собствеността си.

Туристическият бизнес търси начини за оцеляване, след като стана ясно, че сезонът ще е един от най-лошите през последните 15 години. За да продължат да съществуват, редица фирми продават активите си. Търсят се варианти. Редица туроператори се разделиха с офисите си и се изнесоха под наем, за да преживеят сезона. Продават се служебни коли и всякакви активи, които да закърпят финансовото положение след огромния отлив на руски туристи през това лято и чувствителния спад на европейските гости. Част от компаниите пък се оглеждат за нови инвеститори, които да изкупят дял във фирмите им и да налеят свежи пари.

В страната почти не остана и хотел, който да не е за продан. Обяви за повечето големи обекти няма да намерите, но голяма част от собствениците се оглеждат за купувачи. Най-скъпият хотел, чиято цена е посочена в сайт за обяви, е 24,3 млн. евро. Сградата, която се предлага за тази сума, е разположена в центъра на София, има площ от 5000 кв. м и 78 апартаменти и стаи. Освен това в сградата има конференти зали, фитнес и сауна. Следващата оферта, публикувана в няколко сайта, е за хотел в центъра на Кюстендил за 15 млн. евро. Въпреки че челните места се заемат от градски хотели, най-голям е броят на ваканционните морски сгради, обявени за продан. Сред тях най-скъпата е апартаментен комплекс в Слънчев Бряг, като цената му също е 15 млн. евро. Площта му е 11 000 квадрата, а сградата е девететажна и се намира в центъра на курорта. В роден сайт можете да си купите и хотел в Гърция - срещу 18 млн. евро. Срещу 40-100 000 евро пък можете да си вземете семеен хотел във вътрешността на страната или на морето. Общо над 1000 са обявите за хотели, които са публикувани в сайтове, а част от офертите са с цени по договаряне.

Тенденцията да се продават хотелите по морето след бума на строителство там е от няколко години. Но през това лято и успешни бизнеси, които през последните години вървят само нагоре, са принудени да се свият. Към традиционните проблеми със застрояването, инфраструктурата и реда в курортите през тази година се добави и отливът както на родни, така и на чужди гости. Не са за подценяване и неуредиците с концесиите на плажовете и скъпата сянка, която е безплатна или срещу консумация в преките ни конкуренти. Пречка пред бизнеса е и имиджът ни на евтина и алкохолна дестинация, който не се ограничава с репортажите от един курорт, а се превръща във визитната ни картичка пред света. Оздравителна ли ще е кризата за бранша предстои да разберем.

Шарлопов: Това е нормален процес

Това е нормален процес, след всичките крачки през годините. Пазарът не търпи празно и глупости. Свиването на разходите за смета на качеството не може да е добра идея. Просто някои инвеститори объркаха оборота с печалбата. На тях какъвто и бизнес да им дадеш - ще фалират за 6 месеца. Иначе тези, които си разбират от работата и предлагат качествен продукт, няма да банкрутират и винаги ще бъдат пълни. Що се отнася до туроператорите - те се борят с онлайн продажбите, не само с преките си конкуренти. За да те привлече една фирма да се довериш на нея, вместо просто да кликнеш, трябва да има персонален подход, оптимални цени. Защото парите не покриват глезенето или екстрите, които може да ти осигури туроператорът, без да губиш от времето си за планиране. През тази година сезонът почна с месец по късно от миналата и с два от 2013 г. - на 15 август. Но това се надявам да повлече след себе си добра опашка на сезона през септември. Истината обаче е, че ол инклузивът, дъмпингът и ниските цени не са печеливши. А последните две обичайно са и причината за фалитите. Истината е, че легендите и културно-историческият туризъм са гаранция за успех. Вижте Цари Мали град, Велико Търново. Не е важна историческата достоверност, а красотата при поднасяне на нещата и това туристите да си тръгват щастливи.

Най-много се предлагат семейни

Най-много семейни хотели се предлагат по морето заради кризата. Не липсват и оферти за по-големи. За 1.150 млн. евро се продава 3-звезден хотел в центъра на Варна, на 500 м от катедралния храм "Св. Успение Богородично" с четири магазина в сградата и с ресторант. Също тризвезден хотел в курорта "Св. св. Константин и Елена" в близост до базата на властта -резиденция "Евксиноград", се продава за 790 000 евро. В село Аврен семеен хотел се продава за 250 000 евро, като може да стане хоспис или старчески дом. Той е върху парцел от 2000 кв. м с възможности за плувен басейн.

Сезонът започна през август

Цените в края на лятото падат наполовина

Ако базите са пълни до 15 септември с туристи, както е сега, хотелиерите ще се надяват да избият печалба след слабия сезон. Това коментира доц. Стоян Маринов от УС на Варненската туристическа камара. В момента всички курорти край Варна са пълни, а сезонът се позасили от началото на август, включително и на руския пазар. Според официалните данни до 31 юли отливът за летище Бургас е бил 10%, за летище Варна само 2% общо за всички туристи. Само за руснаците спадът е над 20% и за двата морски аеропорта. Ръст сега има на румънци, поляци, чехи. След 20 август, когато понамалеят германци и руснаци заради започване на новата им учебна година, цените на хотелите по морето ще паднат с 20%, а другия месец с още 15-20%. Така че до края на сезон 2015 може да се очакват намаления общо с 50-60%, коментира Маринов. Заради по-слабия сезон обаче се засилва тенденцията да се свива бизнесът или изцяло да се продава.

Цената на един хотел не се определя от жилищната площ - в квадратни метра, защото става въпрос за бизнес. Това обяви собственикът и управител на една от най-големите агенции за недвижими имоти Добромир Ганев. Важно е дали хотелът има категория, дали е изтекла, каква е неговата устойчивост във времето, има ли перспектива, каква е визията му в бъдеще. Много е важно как е работил и каква е неговата пълняемост през годината, обясни критериите експертът. Според него не всичко, което е хотел, се продава лесно, защото купувачът и новият собственик очаква приходи. Не на последно място като условие е разумната цена. В международните сайтове е пълно с обяви за наши хотели по морето, но на луди цени. Сезонът е три месеца обаче и пълняемостта на повечето летни хотели , разпределена за 365 дни в година, няма да надскочи 20%. Според Ганев най-добрият градски пазар за хотели си остава София, където напоследък е имало сериозни сделки.

Топсделката във Варна e за 5-звездния "Димят"

Топсделката по морето тази година беше за 5-звездния луксозен варненски хотел "Димят". Той бе продаден за 13,35 млн. лв. при обявена цена за 19.36 млн. лева. Купувач е "Кератех инженеринг". "Димят" беше обявен за продажба от съдия-изпълнител, а причината е фалит на фирмата собственик "Гала тур", която не е обслужвала кредитите си към Райфайзенбанк. Собственикът й известният варненски хотелиер и ресторантьор Димитър Лефетеров се опитваше да продаде хотела от 3 години насам, за да си избие инвестицията от близо 20 млн. лева. Хотелът е бил на печалба само през първата година на съществуването си, а през следващите години е трупал загуби. След продажбата хотелът ще запази името си "Гранд хотел Димят", предвижда се да бъде реновиран и да развива здравен и конгресен туризъм.

Държавата да помогне

Благой Рагин, председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация

Ситуацията наистина е трудна и държавата трябва да направи всичко възможно, за да подаде ръка на бизнеса, чиито дял в БВП е 15%. Възможно е да се подпомогнат колеги, които са коректни, но заради кризата нямат възможност да погасяват кредита си. Това може да стане по няколко начина. Да се разсрочи дългът, да се намалят лихвите по него или да се погасяват единствено те. В Казахстан например има Гаранционен фонд с бюджет от 22 млрд. долара за подпомагане на закъсали хотелиери. За да се помогне на бизнеса, трябва да се мисли и занапред. Задължително е да се увеличат бюджетите за реклама както за вътрешна, така и за външна.

Причината не е фалит

Малко собственици са принудени да извадят хотелите си на тезгяха поради фалит, смята доц. Стоян Маринов от УС на Варненската туристическа камара. Според него обявите понякога са само за чиста проба, за да да се намерят инвеститори, а досегашните браншовици, ако си избият инвестицията и нещо отгоре, да заложат на друг бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай