Пускат АЕЦ "Белене" за приватизация

Пускат АЕЦ "Белене" за приватизация | StandartNews.com

Проектът за изграждане на АЕЦ "Белене" ще бъде пуснат за приватизация в срок до 6 месец. Идеята е активите и пасивите на проекта да бъдат отделени в самостоятелно дружество, което да бъде предложено за приватизация, обясни министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред Канал 3.

Така най-добре ще се види какъв е реалният интерес на инвеститорите към проекта, каза Петкова. И добави, че към проекта все още има интерес от китайски инвеститори. Очаква се и БАН да излезе с анализ за необходимостта от изграждане на втора атомна централа. Досега в АЕЦ "Белене" страната ни е вложила над 3 млрд. лв., като само в площадката на централата са инвестирани над 1,4 млрд. лв. НЕК вече плати на руската страна за изработеното оборудване за централата като първите компоненти вече са доставени в България. До август ще бъде доставено и останалото оборудване, като ще разполагаме с два реактора, каза Теменужка Петкова.

По отношение на така наречените американски централи в Маришкия басейн „AES Гълъбово" и „Контур Глобал" министър Петкова обясни, че ако бъдат разварени договорите за изкупуване на електроенергия, страната ни ще трябва да плати неустойки в размер на 3 млрд. лв. Затова в процеса на либерализация на енергийния пазар в страната, при който такива дългосрочни договори нямат място, ще се направи опит те да бъдат предоговорени. Министър Петкова заяви, че първата и законодателна инициатива ще бъде да внесе промени в Закона за енергетиката във връзка с либерализацията на пазара.

По отношение на намерението ЧЕЗ да продаде бизнеса си в България и възможността той да бъде купен от "Енерго Про", Теменужка Петкова заяви, че това е въпрос, по който трябва да се произнесе Комисията за защита на конкуренцията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай