През 2017 г. БТПП очаква: Бум при заводите за части за коли

Раздвижване на вътрешния пазар, прогнозира бизнесът

През 2017 г. БТПП очаква: Бум при заводите за части за коли | StandartNews.com

Леко раздвижване на вътрешния пазар през 2017 г., очакват членовете на Българската търговско-промишлена палата (БТПП). Това каза председателят на БТПП Цветан Симеонов при представяне на проучване за бизнес климата "Европейски икономически преглед 2017". Една от причините за това раздвижване е спадът на лихвите по банковите депозити, обясни той.

Но все пак износът ще си остане основен двигател за фирмите и шансът за големи печалби ще бъде от продажби в чужбина. Според проучването, Португалия и Словения са сред страните, които също отчитат високи резултати по отношение на очакванията за износ. Цветан Симеонов подчерта, че един от секторите с най-добра перспектива у нас е производството на автомобилни части. Там се разкриват нови работни места и тези фирми показват амбициозни намерения и за следващата година.

Икономическият растеж за 2017 г. ще бъде около 3%, т.е. близък до този за 2016 г., смята бизнесът. Като цяло експертите от БТПП имат умерено позитивни очаквания за развитието на икономиката за следващата година.
По-негативни са прогнозите по отношение на заетостта. Увеличават се компаниите, които няма да променят броя на заетите, но има увеличение и при тези, които ще съкращават работници. В същото време 38% от работодателите у нас посочват като основно затруднение липсата на квалифицирана работна ръка.

Цветан Симеонов уточни, че въпреки нестабилната политическа ситуация в момента, каквато и конфигурация на следващо правителство да има, това няма да повлияе на положителните очаквания и прогнози. Европейският икономически преглед за 2017 г. е обхванал 25 държави в Европа и 50 000 фирми. У нас изследването е проведено чрез стандартизиран въпросник сред 489 компании.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай