Купуваме родни стоки от патриотизъм

Купуваме родни стоки от патриотизъм | StandartNews.com

София

Българинът купува родни стоки от патриотизъм, но и заради доброто качество, сочат резултати от традиционна
анкета на организаторите на изложението "Произведено в България", което бе открито в събота. За първи път то се провежда в зала "Универсиада", а не както е по традиция - в НДК. Причината е в кризата и намалелите наполовина фирми-участнички.  

Българите продължават да вярват, че българското качество е по-близко до техните очаквания за това, което като потребителска стойност трябва да има един продукт, каза на пресконференция председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов.

Пазаруването на националното изложение ще е до 11 декември.

На въпрос защо купуват българските стоки - 41,20 на сто от анкетираните са посочили доброто качество, а 30 на сто за заявили: "Защото съм българин!"

Организаторите отчитат, че в сравнение с 2010 г. се забелязва патриотичния оттенък в отговорите и намаляване процента на потребителите, които избягват да купуват български стоки (4,5 на сто - 2010 г.; 2,8 на сто - за 2011 г.).

Тази година в изложението участват над 150 фирми, което с е 50 на сто по-малко от броя на изложителите през миналата година. Според организаторите това се дължи както на кризата, така и на промяната на залата.

60 на сто от анкетираните са заявили, че икономическата ситуация в страната ще остане непроменена до средата на 2012 г. Според 27 на сто тя ще се подобри до средата на следващата година, а 13 на сто смятат, че ще продължава да се влошава.



Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай