Градинари бутат оранжерии

Искат от министър Мирослав Найденов касовите апарати да отпаднат

Градинари бутат оранжерии | StandartNews.com

Пазарджик. Земеделци от близо 30 села в района на Пазарджик започнаха да бутат оранжерии и масово да отказват семена за посев. Хората са решени да стигнат до крайни протестни действия заради влязлото още на 3 декември миналата година изискване да водят счетоводство.

Инициативата, подкрепена от кметовете, е срещу удара спрямо дребните производители, който, според тях, ще ги унищожи, коментираха от кметството в село Юнаците. Стопаните едва оцеляват от ударите на прекупвачи и скъпата земеделска работа, а касовите апарати ще ги ликвидират, твърдят местните водачи. Дребните фермери ще трябва да заделят най-малко по 1500 лева, ако се регистрират по Търговския закон, за да си продават доматите, чушките, а и домашната ракия, която и сега произвеждат в малки количества и продават по тротоарите.

Масово бутаме оранжерии и вместо ранни картофи ще садим райграс, заканиха се стопаните. Те вече се подписаха в разрастваща се книга, която е връчена на общинския съвет и до правителството. Това е и целта на посещението на министър Найденов на място. Пред агенция Стандарт Нюз земеделският министър заяви своята позиция, че счетоводството е задължително, но за дребните фермери може още да се помисли.

И сега на една от най-големите зеленчукови борси край пазарджишкото село Огняново истинските производители вече не доставят стока. Вместо тоновете зеленчуци и плодове отпреди време, на тържището има по две-три връзки праз на ден. Това от своя страна кара прекупвачите да търсят вносна стока или лудо да обикалят по други райони, което пък оскъпи стоката на тържищата в Пазарджик и Велинград и цените скочиха до небето. Гъби, наши оранжерийни продукти и някои други средства за хранене около Нова година до сега скочиха със 100 %. Мярката трябва да бъде преосмислена от министър Дянков, а земеделският му колега да изрази позицията ни пред цялото правителство, категорични са дребните фермери. Търговците от своя страна също са против наредбата, тъй като усещат, че няма да могат да купуват плодове и зеленчуци на наложени от тях цени. "Ще си оставим домашното производство и ще си разменяме с хората по натурален начин продуктите, включително и вино и ракия за наши нужди, но няма да ставаме счетоводители, категорични са хилядите хора по селата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай