Фонд връща у дома закъсали туристи

Браншът сам ще определи правилата за работа на новия гарант за клиентите

Фонд връща у дома закъсали туристи | StandartNews.com

София. Идеята за създаване на гаранционен фонд, който да връща в страната закъсали туристи при фалит на туроператор, ще обсъди икономическото министерство с туристическия сектор. Целта е фондът да плаща нощувките за платени ваканции и да организира прибирането у дома на клиенти на туроператори с финансови затруднения. За създаването му ще бъдат инициирани промени в Закона за туризма, след като бъдат съгласувани с бранша, каза за "Стандарт" зам.-министърът на икономиката Бранимир Ботев.

Идеята е държавата да осигури регулаторната рамка, а индустрията и туроператорите сами да попълват необходимия годишен фининсов минимум във фонда. Реакцията на кабинета идва, след като на група туристи, закупили почивка с компанията "Валери 90", се наложи да платят сами последната си нощувка в британската столица, преди да се върнат у нас. Те обаче не могат да търсят парите си от застрахователя QBE, защото туроператорът бил предупреден да не организира почивката заради финансовите си затруднения. Така клиентите могат да търсят парите си от собственичката на "Валери 90" Валентина Атанасова. Тези пари, около 2700 евро, те трябва да търсят от мен, заяви Атанасова пред "Стандарт".

В момента полицата "професионална отговорност" е гарант предимно за туроператора, който организира ваканции, че в случай на финансови затруднения парите за предплатените и провалени почивки ще се поемат от застрахователя. В същото време на клиентите, които вече са тръгнали за някъде и не могат да се върнат, обикновено се налага сами да платят втори път за завръщането си или за нощувките, тъй като застраховката не може да се активира мигновено. След това клиентите трябва да търсят парите си от застрахователя или от туроператора. За последните 3 години от регистъра на туроператорите са заличени 260 компании. Затова от години се говори за създаването на гаранционен фонд като своеобразна взаимоспомагателна каса, който да плаща на минутата в случай на проблем с престоя и връщането на туристите.

Очаква се със закон да се инициира създаването му от страна на туроператорите и вноската в него да зависи от оборота и предлаганите услуги. След като плати за връщането на родни туристи в кризисна ситуация, фондът ще търси парите си обратно от туроператора или от застрахователя. Ако в края на годината събраната във фонда сума не е използвана, за следващата няма да се плащат вноски. Зам.-министърът Бранимир Ботев вече е възложил проверка за това колко са некоректните туроператори, които продължават да развиват дейност. Той ще настоява да се създаде и Единен център за информация, който своевременно да подава сигнали при проблемни ситуации като тази с "Валери 90".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай