Дянков намери 300 вагона в Сърбия

Дянков намери 300 вагона в Сърбия | StandartNews.com

София. Финансовият министър Симеон Дянков намери 300 от изчезналите около 1000 товарни вагона на БДЖ. Финансовият министър на Сърбия му ги показал при визитата на Дянков в Белград. "Това са ваши вагони, престояват тук от 12 години", казал сръбският министър.

Вагони на БДЖ имало и в други съседни държави. Трябва да проверим дали можем да си ги върнем, годните да се пуснат в движение, а другите да се бракуват и да се продадат за скрап. Това каза министър Дянков след срещата при премиера Бойко Борисов, на която бяха обсъдени мерки за стабилизиране финансовото състояние на железниците. Полицията вече е предала на министъра на транспорта Ивайло Московски два доклада от разследването кой е виновен за изчезналите вагони. Предстои докладите да бъдат внесени в прокуратурата.

Задълженията на БДЖ са драматични - 771 млн.лв., като 531 млн. лв. са към финансови институции. Част от тях имат изключително тежки условия за погасяване и вече са предсрочно изискуеми, призна Пламен Димитров, председател на КНСБ. Преди да опишат и да започнат да плащат тези дългове, заем от Световната банка няма да има, заяви Симеон Дянков.

"Не се плаша от стачки, ако искат, да заповядат пред Министерството на финансите", категоричен е Дянков. Кризисните преговори за БДЖ при премиера Бойко Борисов продължават следващия четвъртък. До края на ноември министерството на транспорта ще предостави оптимизация на транспортната схема от влакове и автобуси, стана ясно след срещата. Ще се оцени натовареността на вагоните и движението на влаковете ще бъде разредено, за да се спестят пари. Промени в Наказателния кодекс и криминализиране кражбата на жп съоръжения като терористичен акт ще внесе министър Московски. Полицаите пък ще могат да свалят от влака пътниците без билет.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай