Брюксел се готви да забрани търговията с домати "Биволско сърце"

Някои сортове чушки също чакат своята присъда

Брюксел се готви да забрани търговията с домати "Биволско сърце" | StandartNews.com

Брюксел. Някои от най-любимите български сортове зеленчуци скоро може да се окажат забранени за производство и продажба. Това предвижда проект за нов европейски регламент, предаде бТВ. В случай, че документът бъде приет без поправки, продукцията на дребните български зеленчукопроизводители ще бъде застрашена, а самите те - лишени от правото да произвеждат и търгуват с някои от най-колоритните и вкусни местни сортове чушки и розови домати.

 

Новият регламент все още е предмет на дискусии, но при положение, че българската държава не се намеси и не оспори проекта пред Брюксел, съществува абсолютно реалната опасност например любимецът на потребителите - розовият домат "Биволско сърце", да се превърне в рядкост, ако нямаш баба на село, и да не може да се намери на пазара. Други местни разновидности на плодове и зеленчуци ги очаква същата присъда.

 

Цената на хибридните чужди семена е непосилна за дребните български зеленчукопроизводители, затова те сами си селектират разсада и забраната да го разменят би ги поставила в тежка ситуация.

 

„Когато се приеме този регламент, тези сортове може да отпаднат като употреба и да се загуби ценен генетичен материал", коментира пред бТВ директорът на Института по растителни и генетични ресурси в град Садово доц. Тенчо Чолаков.

 

„Разбира се, че ще има протести, ако забранят тези бабини сортове. Това е нашата история, няма как някой да ни я забрани", категоричен бе зеленчукопроизводителят Данаил Стефанов. От Института по растителни и генетични ресурси отправят апел към министерството на земеделието да се намеси и да защити българския интерес по казуса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай