20:50 ч.

14.10.14

2 мин.

13589

4

0

Откриха гробница с войн и златна жрица край Свещари

от Станка Христова |

Откриха гробница с войн и златна жрица край Свещари

Кланяла се на три божества, вадят накитите й от над 200 парчета благороден метал


Ново златно съкровище изскочи в Свещари. Екипът на проф. Диана Гергова откри уникална тракийска гробница, пълна с мистика и златен блясък от епохата на гетските царе. Последната находка е открита под могила 23 на археологическия комплекс "Сборяново". Става дума за ритуално погребение, най-вероятно на жена жрица, обслужвала култа към три божества. Тя е била заровена заедно с мъж войн. Женските кости са открити в глинен съд в източната част на некропола. Там е намерена и огърлица от златни накити и многобройни зрънца мъниста от благородния метал, разпръснати в земята. До момента сме открили около 200 ювелирни предмета от златната находка.


В пръстта, която е прибрана за пресяване и изследване в лабораторни условия, лежат още много златни късчета. Открили сме и нишката, на която са били нанизани мънистените зрънца, заедно с глинени и стъклени елементи, служили за култовата украса на жрицата, обясни проф. Гергова.


Около останките на божествената служителка са намерени и магически предмети, свързани с ритуалната й служба в чест на три божества. Целият жертвен комплекс е издържан в стила на тракийската култура, при която обредите се извършват пред квадратен глинен олтар, обагрен с типичните за траките цветове бяло, черно и червено. Железен канделабър с юнински капители, сглобен с бронзови нитчета, излени в работилницата на древните, свидетелства за тържествените церемонии по погребенията на траките.


Такъв тип култови предмети са характерни за почитта към бог Аполон. Затова за учените е особено важно, че са открили артефакти, характерни за древногръцката култура в гробница на тракийското царство. Встрани от олтара е намерена паничка, пълна със запазени до днес житни зърна, както и множество ритуални предмети, използвани от жрицата за магическите й дейности. И друг древногръцки бог, Дионисий, е бил почитан в светилището, обслужвано от знатно погребаната жена. Остатъците от нейната огърлица, които съдържат конусовидни елементи и биконични предмети, са характерни за култа към бога на виното и веселието. От него е повлияна и изработката на намереното там огледало. То е с желязна дръжка, която е служела на древните за забавление по време на игричките на Дионисиевите празници.


Близо до остатъците от женското погребение, в друг глинен съд, са открити и кости на мъж, който е погребан с бойния му нож, изработен в традицията на келтите.


Според учените става въпрос за уникален погребален комплекс, където е извършен ритуал, съчетал елементите от древните култури на траките и елините.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 10:32 · 24.10.2014
Не е вярно дето смесвате траки с елини.Прочетете книгите на Стефан Гайдарски !"Тракийското писмо декодирано" ,"Хроники на тракобългарските царе" и др.Там ще видите че богът на траките е Тион Исус,което значи "слънцедатния Исус",което гърците след хиляди години преименуват на Дионисий.Траките са носители на първата човешка цивилизация !Но тези неща са скрити за съвременните българи по най-различни причини!!!
Потребител · 16:31 · 15.10.2014
Не се пише "юнински капители"!!! Правилното е ЙОНИЙСКИ!!!
Потребител · 15:38 · 15.10.2014
И не само Дионисий, но и днес учените, въпреки многото нови разкрития, продължават масово да сеят заблуди относно древната история на дедите ни. Земята се отваря и ни говори, а те ни "превеждат" от гръцки! Позор!
Потребител · 14:28 · 15.10.2014
"И друг древногръцки бог, Дионисий, е бил почитан в светилището..."

Дионисий е тракийски бог, възприет от гърците.
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент