Хотелиери искат евтини полети до курортите

Хотелиери искат евтини полети до курортите | StandartNews.com

Никой не сяда на плажната ивица без чадъри и шезлонги, каза Красимир Станев

Летище Бургас преговаря с "Райън еър", 1% от туристическата такса да е за лоукост компаниите, предложи Иван Портних

Бизнесът, местната и държавната власт събра дискусията на в. "Стандарт" "Конкурентоспособност на българския туризъм", която се проведе във Варна. На форума бяха дискутирани най-горещите теми за бранша като липсата на кадри, концесията на плажовете, възможностите за удължаване на сезона.

Конкурентният туризъм е котва за икономика

Славка Бозукова, главен редактор на в. "Стандарт"

България приключи 2015 г. с впечатляващи резултати: 3% ръст на икономиката, 23% ръст на чуждите инвестиции, 9% ръст на износа, над 3 милиарда повече в хазната от удари по сивия сектор и контрабандата. Във време, когато цялата държава полага огромни усилия да запази тези показатели, туризмът се явява котва за икономиката.

Вярвам, че превръщането на туризма в новата конкурентоспособна индустрия на България, която осигурява икономически ръст, доходи и позитивен имидж на страната ни, е приоритет за Министерството на туризма и то е готово да дискутира публично с бранша всички наболели проблеми - от концесиите на плажовете до рекламата на България.

Туризмът е визитната картичка на България. Той формира лицето на страната ни, включително за чуждите инвеститори. Гради и националното ни самочувствие, което в момента е в дефицит. Затова трябва да обръщаме внимание на всеки детайл - чартъри, палатки, пречиствателни станции и най-вече услуги.

Полети на нискотарифни компании до летище Варна ще дадат мощен тласък за развитието на туризма у нас. Това коментира Красимир Станев, изпълнителен директор на най-големия туристически комплекс по Българското Черноморие "Албена" АД. Той бе сред участниците в дискусията, организирана от в. "Стандарт" - "Конкурентноспособност на българския туризъм", която се проведе във Варна. Станев подчерта, че "Изи джет" и "Райън еър" годишно превозват над 160 млн. пътници. И липсата на полети на поне една от тези компании до летище Варна е огромна загуба. Станев заяви, че бизнесът, изпълнителната и местната власти трябва да обединят усилията си за привличането поне на една от нискотарифните авиокомпании. Но летище Варна трябва да е главен организатор на такава инициатива, подчерта Станев.

Министърът на туризма Николина Ангелкова съобщи, че община Бургас е започнала разговори с "Райън еър". Тя обясни пред туристическия бранш, че министерството не би могло да доведе нискотарифни авиокомпании, тъй като те искат отстъпки, а по закон държавата няма как да ги субсидира. Но един от възможните начини е общините чрез реклама да привлекат такива авиокомпании. 1% от туристическата такса да се заделя за привличане на евтините компании, предложи пък кметът на Варна Иван Портних.

Плажовете бяха друга тема, която бе поставена на вниманието на министър Ангелкова по време на дискусията. България има около 400 км пясъчна ивица и не е конкурентна на Турция и Гърция, които имат по 10-15 хил. км плажове, каза Красимир Станев. Законът сега ограничава концесионерите и ги задължава да осигуряват минимум 50 на сто от площта на плажовете като свободни зони. "Това, което наблюдавам в Албена, е, че на свободните 60% от нашия плаж никой не плажува и те стоят празни, докато на останалите 40% с чадъри и шезлонги хората са плътно един до друг. Затова приветствам идеята на Министерството на туризма за ревизия на стратегията за плажовете и съм готов да подкрепя промени, за да се развива туристическата услуга", коментира Станев.

"Трябва да се намери правилната формула, по която плажовете да се стопанисват. Държавата трябва да помисли за допълнителни услуги, защото стопанисването на един плаж е и инвестиционна програма. 90% от летния ни туристически продукт е именно плажът", каза министър Ангелкова. Тя съобщи, че се обсъжда групиране на плажовете, защото всеки сам по себе си е уникален. Министерството на туризма е пуснало на търгове за отдаване под наем общо 32 от всичките 206 ивици. За тези, при които първият търг е бил неуспешен, при втория вероятно ще се намерят стопани, тъй като цената се намаля с 30 %.

Руските туристи вече получават визи за 48 часа, съобщи още Ангелкова. Подопечното й ведомство е превело над 331 000 лв. на външно министерство за бързо издаване на визи. Наши експерти пък ще бъдат командировани в Москва за по-оперативна работа с руските туристи.

Правим конгрес на културното наследство

Николина Ангелкова, министър на туризма

През зимата България ще е домакин на първия световен конгрес, на който ще бъдат показано богатото културно-историческо наследство на страната ни. Културно-историческият и СПА туризмът могат да донесат най-голяма добавена стойност. Въпреки че имаше наследени проблеми, като например категоризацията на обектите – ние работим на пълни обороти и се стараем да решаваме проблемите.

Сред постигнатото до момента е удължаването на сезона - с ГВА на Русия е договорено крилата му да са в диапазон от втората половина на април до края на октомври. Друг проблем, който бе поставен и вече сме го решили, е шумът в летните курорти – от 1 юни ще заработи звеното и ще се следи 24 часа за шума и ще има превенция.

Има ръст на ранните записвания от всички водещи пазари, надявам се тези тенденции да се запазят. Предизвикателството пред нас е да се запази качеството на продукта, който предлагаме, за да се върнат всички тези гости догодина. Ние вече работим за лято 2017.

Руският консул връчи грамота на кмета

Руският консул във Варна Сергей Лукянчук връчи специална благодарствена грамота на кмета на Варна Иван Портних за отношението на общината към руските паметници.

Лукянчук сподели задоволство от предприетите стъпки от страна на България и облекчените условия за издаване на визи за руски туристи в страната ни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай