Дават алтернативни звезди на хотелите

Дават алтернативни звезди на хотелите | StandartNews.com

Категоризацията на бранша следи качеството на услугите с тайни клиенти

Алтернативна категоризация за родните хотели е разработила Българската асоциация на експертите в туризма (БАЕТ). Тя отново дава звезди, но по различни критерии. Това обясни д-р Димитър Тодоров от организацията, който основно е работил по създаване на точковата система.

Звездите, които се дават на хотелите, отново са от 3 до 5, но вместо само изисквания за самата сграда и дипломите на персонала, алтернативната категоризация следи и нивото на предлаганите услуги. Всяка допълнителна екстра носи точки при оценяването. А звездите се дават според броя събрани точки. Категорията се дава на хотели, мотели, къщи за гости и вилни селища за срок от три години. За определяне на категорията се плащат между 100 и 500 лв. за 36-те месеца.

Цената зависи от броя на звездите. Най-луксозните хотели се посещават тайно през годината, за да се следи дали няма промяна в качеството на обслужване, нивото на услугите, предлаганата храна, чистотата и реда. Това става за сметка на собственика. Тайният клиент се настанява за максимален срок от 2 денонощия и след направената проверка представя сметката за осребряване на собственика. Вече близо 20 хотела у нас и 2 къщи за гости са се категоризирали и със звездите за качество на бранша. Знакът, който клиентите могат да открият е звезди над земното кълбо и логото на БАЕТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай