Президентът на Meiji за първи път у нас

Президентът на Meiji за първи път у нас | StandartNews.com

"Ел Би Булгарикум" показват на госта уникална колекция от млечно-кисели бактерии

За първи път в България пристига президентът на Meiji - японската корпорация, която от 40 г. произвежда българско кисело мляко в Страната на изгряващото слънце. Казуо Кавамура ще е в страната ни от 6 до 9 април и ще посети заводите на стратегическия си български партньор - технологичния лидер в млечната индустрия "Ел Би Булгарикум".

Благодарение на Meiji българското кисело мляко вече се продава не само в Япония. През 2012 и 2013 г. японският гигант изгради два свои завода в Китай и Тайланд, в чиито производства също използва автентична закваска с уникалния лакто бацилус булгарикус и технологиите на "Ел Би Булгарикум". За българската компания това означава значителен ръст на приходите от лицензионни такси и възможности за нови пазари. Японският гост ще се запознае и с новото ръководство на държавното дружество, в лицето на изпълнителния директор Слави Павлов, който желае да засвидетелства пълна приемственост и намерение за задълбочаване на съвместния бизнес. В програмата на Казуо Кавамура са включени и срещи с висши държавни мъже - като например президента Росен Плевнелиев и министъра на икономиката Божидар Лукарски.
Повече от 40 години продуктите, произведени от Meiji на базата на българските млечно-кисели бактерии, прославят уникалните качества на нашето кисело мляко. С марката "Meiji Bulgaria Yogurt" то

е една от най-популярните храни в Япония с 40% пазарен дял

сред млечните продукти в островната държава. А това означава, че японците изяждат около 2 млн. кофички на ден.
Като признание за заслугите на японската корпорация в издигането на имиджа на България през януари т.г. г-н Кавамура бе удостоен с орден "Мадарски конник". Отличието бе връчено на официална церемония в Токио от нашия посланик Георги Василев. През 2011 г. пък тогавашният премиер Бойко Борисов с представители на правителството посетиха корпорацията и отправиха покана към Meiji да разкрие производство и на българско саламурено сирене в Япония.

"Г-н Кавамура ще може да види новите ни технологични линии, които се монтират в двете ни производствени бази - във Видин за прясно мляко и в София за функционални храни", разказва Слави Павлов, новият изпълнителен директор на "Ел Би Булгарикум". Японският гост ще види и уникалната колекция от млечно-кисели бактерии на компанията.

Производството на функционални храни е сравнително ново направление в дейността на "Ел Би Булгарикум", но вече формира около 8% от продажбите. С тяхното разработване се занимава Научноизследователският център(НИЦ) на компанията, който е на световно ниво и единственият подобен в хранителния бранш у нас. "Ние имаме уникална колекция от млечно-кисели бактерии - една от най-големите в света, и непрекъснато изследваме техните здравословни свойства", разказва доц. Светлана Минкова, директор на НИЦ. На основата на характеристиките на тези щамове специалистите разработват иновативни продукти за профилактично и лечебно хранене. Компанията има няколко патента за здравословни храни. Като например кисело мляко, което намалява вредния холестерол в организма (клинично доказано в Клиниката по ентерологични заболявания към ИСУЛ), напитка, която действа като имуностимулант или сирене, което сваля кръвното налягане.

"До два месеца започваме да произвеждаме цялата гама функционални продукти с новата технологична линия, която се асемблира в Италия", съобщи Слави Павлов. Тя включва модерна ферменторна система и микрофилтрация. Инвестицията ще удвои капацитета на функционални храни. Компанията произвежда 8 вида от три различни серии - "Биостим", "Елби Вит" и "Елби спорт".
До месеци ще приключи и инвестицията в нова производствена линия за бутилиране на прясно мляко във Видин. "След този проект "Ел Би Булгарикум" ще предлага най-доброто прясно мляко, което се продава в България", твърди Слави Павлов. Ще се вдигнат и оборотите на производство, ще се създадат и 25 нови работни места.

Общият размер на двете инвестиции е 8.5 млн. лв.

като 50% от тях са осигурени от ОП "Конкурентоспособност", а останалите са собствени средства на компанията.
Пред приключване е и един научен проект, също спонсориран от ЕС - за генетични изследвания на млечно-киселите бактерии и създаване на информационна база данни с ДНК характеристики. "Знаейки ДНК характеристиките на щамовете, може много лесно да предвидим техните технологични и функционални характеристики, без да е нужно да правим много опити и да губим време и средства. Това ще ни помогне при разработването на нови продукти", обяснява доц. Светлана Минкова.
По отношение на производството на млечни продукти обаче в "Ел Би Булгарикум" са консервативни. Тук изцяло се залага на традиционните български кисело и прясно мляко, сирене, кашкавал, сметана и извара, в които компанията се е доказала като най-добрия производител. Суровините са от качествени ферми в района на Видин, сред които най-голяма е тази в с. Грамада.
В реализацията на продукцията обаче държавното дружество има друга стратегия - от две години

разкрива собствени фирмени магазини

Засега са 6 на брой и само в София. "В бъдеще на базата на франчайз ще се появят и в други градове", казва Слави Павлов. Най-новият - седми поред магазин, ще отвори врати тези дни в столичния квартал "Красно село", следващият ще бъде в "Люлин". "Идеята за собствена търговска верига лежи на разбирането, че трябва да се пазят традициите на висококачественото българско млекарство. Потребителите търсят точно тези продукти и те трябва да знаят къде със сигурност ще намерят цялата гама млечни продукти на "Ел Би Булгарикум" - в нашите магазини", обяснява доц. Минкова. За тези две години от компанията отчитат сериозен ръст на оборотите в своите търговски обекти и добра възвръщаемост на инвестициите. Компанията присъства и в някои от големите търговски вериги като "Пикадили" и "Метро". "Съвсем скоро отново влизаме в "Била" след година отсъствие при това с много по-големи количества от преди", съобщи Слави Павлов. Той е убеден, че през тази година компанията ще навакса спада в продажбите от 2014 г., най-силно изразен през последното тримесечие. "Този спад обаче не е неестествен на фона на цялостното сътресение в пазара на бързооборотни стоки основно заради ефекта от руското ембарго", коментира Павлов.

Пробиваме на пазара в Пакистан и Мексико

Държавната "Ел Би Булгарикум" е пред подписване на нов лицензионен договор с производител от Пакистан по подобие на този с Meiji, съобщи изпълнителният директор Слави Павлов. Така лакто бацилус булгарикум ще присъства в киселото мляко на един нов огромен пазар, какъвто е пакистанският, с население от 190 млн. души. Българската компания ще осигури на пакистанския си партньор закваските, ноу-хауто и технологията за производството на киселото мляко.
"Ел Би" е в преговори и с контрагенти от Мексико за закупуване на лиценз за производство. От 2003 г. пък е в сила 20-годишно лицензионно споразумение за производство и разпространение на българското кисело мляко в Южна Корея.
През 2014 г. приходите на компанията от лицензионна дейност са 7.8 млн. лв., което е ръст от 10% в сравнение с предходната година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай