16:05 ч.

06.08.18

2 мин.

0

0

0

Акциите на "Градус" поскъпнаха леко през първите часове на БФБ

от Стандарт |

Акциите на "Градус" поскъпнаха леко през първите часове на БФБ

Листването на компанията на борсата е положителен знак към инвеститорите, каза Иван Такев


Акциите на "Градус" леко поскъпнаха през първите часове на Българската фондова борса /БФБ/. От днес старозагорското дружество се търгува на сегмент "Standard" на основния пазар с борсов код "GR6". Стартът на търговията беше даден от изпълнителния директор Ангел Ангелов, финансовия - Георги Бабев, и Иван Такев – шеф на БФБ.
Търговията започна при цена от 1.8 лв. за акция и към 11 ч. цената вече беше 1.84 лв. за брой. При тази цена компанията се оценява на 438 млн. лв. Фрий-флоут пазарната капитализация на "Градус" е близо 83 млн. лв., която я поставя също сред водещите компании на БФБ.
Над 370 хил. акции на компанията минаха на пода само в първия час от началото на вторичната търговия с книжата на дружеството на БФБ. „Листването на „Градус" е положителен знак към всички останали компании, че капиталовият пазар може да служи като реална алтернатива за финансиране на частния бизнес. Компанията е доказателство, че добре планираното и прецизно изпълнено първично предлагане може да бъде голям успех дори и в условия на ниска инвестиционна активност. Присъединяването на още едно дружество с дейност, разпозната както в България, така и в Европа, с над 1300 служители, е силен фактор за повишаването на репутацията на българския капиталов пазар", каза Иван Такев.
Регистрираните акции за търговия са 243 608 710 броя с номинална стойност 1 лев, които включват 45 217 420 броя, закупени от инвеститори по време на IPO-то на цена от 1.80 лева на акция. Мениджър на емисията е Първа финансова брокерска къща.
„Радваме се, че успяхме да реализираме едно от най-големите IPO в България за последните години. Това ще даде енергия както на търговията с акции в страната, така и на инвестициите на компанията, от което ще спечелят и потребителите, и акционерите на "Градус", отбеляза Ангел Ангелов.
Пред Investor.bg той каза, че очаква компанията да стане част от основния индекс SOFIX още през следващата година.
Набраният капитал при IPO-то, което се проведе на 18 и 19 юли, надхвърли 81 млн. лв. и ще се използва от „Градус" за развитието на съществуващи и нови бизнес линии, свързани с производството на висококачествени хранителни продукти.
"IPO-то на "Градус" АД вероятно ще остане най-голямото на БФБ за 2018 г. Със сигурност обаче то няма да бъде последното за годината", коментира Иван Такев пред Bloomberg TV Bulgaria.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент