Условията за бизнес стават все по-добри

Условията за бизнес стават все по-добри | StandartNews.com

Бизнес климатът през май се подобрява за пети пореден месец, сочат данните на Националния статистически институт. Така през всеки изминал месец от годината условията за бизнес се подобряват, показва анкета сред шефовете на фирми. През май покачването на показателя за бизнес климата се дължи на подобрените мнения на стопанските ръководители в строителството, търговията на дребно и услугите. Само в промишлеността бизнес климатът остава приблизително на равнището си от предходния месец. Анкетата обаче регистрира подобрение на осигуреността на предприятията с поръчки, което води до по-благоприятни очаквания за дейността им през следващите месеци.

Общото между мениджърите от всички сектори на икономиката е, че очакват цените да се задържат през следващите месеци, а най-големият проблем пред фирмите е несигурната икономическа среда.
В строителството подобряването на бизнес климата се дължи на по-благоприятните оценки на предприемачите за настоящото състояние на предприятията. По тяхно мнение настоящата строителна активност запазва равнището си от миналия месец, като прогнозите им за следващите три месеца остават оптимистични.
В търговията на дребно и в сектора на услугите се подобряват оценките и очакванията на мениджърите за състоянието на фирмите. Подобряват се и прогнозите за продажбите на дребно през следващите три месеца. Очакванията за търсенето на услуги през следващите месеци обаче са по-резервирани.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай