Ст. Янев: Въпреки изборите има интерес на инвеститори към България

Ст. Янев: Въпреки изборите има интерес на инвеститори към България | StandartNews.com

Има интерес към инвестиции в България, въпреки политическата нестабилност и предстоящите парламентарни избори в България. Това каза директорът на Българската агенция за инвестициите (БАИ) Стамен Янев пред БНР.

Той съобщи, че от началото на годината БАИ е сертифицирила осем проекта на стойност 156 млн. лева с потенциал да разкрият 3,8 хил. работни места. Става въпрос основно за предприятия, произвеждащи авточасти за големите концерни, технологични компании и предприятия в сферата на здравеопазването.

В Агенцията има получени 28 заявления за издаване на сертификати по Закона за насърчаване на инвестициите на обща стойност 432 млн. лева и с възможност за разкриване на 5 хил. работни места, уточни Янев.

Традиционно най-големите инвеститори у нас са Германия и Холандия, но има ръст на инвестициите от Великобритания и Люксембург. Те са привлечени от данъчната система, както и образована работна сила "на атрактивна цена".

Директорът на БАИ препоръча на следващите управляващи да запазят плоския данък и да работят за намаляване на административната тежест за бизнеса, както и да бъде развито дуалното обучение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай