Сивата икономика у нас спаднала до 25% през 2017 година

Сивата икономика у нас спаднала до 25% през 2017 година | StandartNews.com

Със стабилните 3,07% намалява сивата икономика през 2017 г. и достига ниво от 25,22% при 28,29% през 2016 г. Данните са на база на композитния индекс "Икономика на светло", поддържан от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), като за 2016 г. се отчита дял от 71,71% на законния бизнес, докато през 2017 г. индексът е нараснал до 74,78 на сто.


Данните бяха представени проф. Стефан Петранов, ръководител на екипа, създал индекса, и Васил Велев, председател на УС на АИКБ. Проф. Петранов уточни, процентите сива икономика означават сиви практики и честота на явлението и то приблизително отговаря на дела на БВП. С достатъчна точност може да се твърди, че делът на сивия сектор у нас е 25%, заяви председателят на УС на АИКБ Васил Велев.


Велев съобщи , че през 2010 г., когато започва изследването, делът на сивата икономика, измерена по този начин, е бил 35 процента. Секторите "туризъм", "строителство", "селско стопанство", "търговия", "услуги" са отчетени значими стойности на сивия сектор, за разлика от "машиностроенето", "енергетиката", "електроника", "електротехника" и "металургия". Колкото е по-голямо предприятието, толкова е по-малка вероятността за сиви практики. Същото важи и за доходите - колкото един сектор е по-рентабилен и с високи възнаграждения, по-рядко се срещат сиви практики, коментира Велев.


Причини за положителните тенденции на намаляване на дела на сивата икономика са финансовата и икономическата стабилност, мерките за подобряването на бизнес средата и ръстът на световната икономика, което се отразява в увеличаване на обема на износа . Липсата на работна ръка, на реформи в ключови сектори - "здравеопазване", "защита на конкуренцията", "правосъдие", "вътрешен ред и сигурност", както и новото административно повишаване на минималната заплата, са сред причините, задържащи засилването на положителните тенденции в изменението на индекса, според изследването. Принос към тази тенденция имат и световните търговски конфликти, очертаващите се тенденции "Европа на две скорости, продължаващите санкции на ЕС срещу Русия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай