Сивата икономика се сви с 3%

Сивата икономика се сви с 3% | StandartNews.com

С близо 3 процентни пункта е намаляла сивата икономика в България през миналата година, достигайки ниво от 28,12% спрямо 31,08% през 2015 г. Това сочат данни от композитния индекс "Икономика на светло", разработен от Асоциацията на индустриалния капитал в България. Показателят е международно признат иновативен модел за измерване на светлата част от икономиката, съобщи неговият създател проф. Стефан Петранов от АИКБ.

От 2010 г. до 2016 г. икономиката на светло у нас се е увеличила с близо 7,3 пр. пункта, като през миналата година е достигнала 71,88%.

Причини за положителните тенденции са финансовата и икономическата стабнилност, мерките за подобряването на бинзес средата и ръстът на световната икономика.

Причините за свиване на неформалната икономика са засилване на борбата на всички правителства с промени в нормативната база, по-важните от които са свързването онлайн на търговските обекти с Националната агенция за приходите, възстановяване на митническото дознание, въвеждането на измервателни прибори на алкохолни продукти и горива, засилване и по-добрата координация на проверките на трудовите инспекции.

„Всички показатели на индекса – широки пари, ДДС, акцизи и търговия се повишават, само търговията със страни извън ЕС намалява", отбеляза Стефан Петранов, но заяви, че при окончателните данни през септември цифрите могат и да се променят.

Той пресметна, че от социологическия компонент на индекса само при обявяването на пълното възнаграждение при основна работа с договор има спад през миналата година в сравнение с 2015 г.

Професорът оцени постигнатия резултат като "добър, но недостатъчен" и заяви, че трябва да се работи още, за да се стигне до средните европейски нива и България да се доближи до страни като Германия, Австрия и Дания, където сивата икономика е 5–6%. Сега по дял на „сива икономика" нашата страна е съпоставима с Гърция, Румъния, Хърватия и Южна Италия.

В секторен план размерите на сивата икономика от последните години остават без промяна по отрасли, които и досега са лидери - строителството, туризъм, услуги, търговия на дребно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай