20:40 ч.

10.12.17

2 мин.

0

6

0

Парите от ЕС вдигат икономиката с 4,9%

от Стефан Кючуков |

Парите от ЕС вдигат икономиката с 4,9%

Усвояването на парите от ЕС ще доведе до ръст на икономиката общо с 4,9% през следващите три годни. Това се посочва в средносрочната бюджетна прогноза на Министерството на финансите за периода 2018-2020 г. Това се дължи основно на очакваните положителни ефекти на инвестиционните разходи при реализиране на европроекти върху производството в страната, а оттам и върху частното потребление и инвестиции. В резултат на подобрената икономическа ситуация се очаква частното потребление ще се повиши с 5,9% спрямо базисния сценария за развитие на страната без пари от ЕС, а кумулативният ръст на частните инвестиции ще достигне 20,5% към 2020 г.


Съществени негативни тенденции в посока ускоряване на инфлацията в резултат на усвояването на парите от ЕС не се очакват, въпреки че все пак инфлацията ще нарасне с 1,1 процентни пункта спрямо базисния сценарий без фондовете на ЕС. Средствата от Брюксел ще имат подчертано положително влияние върху пазара на труда в страната. В резултат на усвояването на парите от ЕС се очаква към края на 2019 г. заетостта да се увеличи със 7,8% спрямо базисния сценарий, а безработица да падне с 3,6 процентни пункта. Този ефект върху пазара на труда ще се генерира както пряко, така и косвено, т.е. от една страна се отчитат ефектите от директната намеса на пазара на труд (чрез програмите и мерките за създаване на заетост и преквалификация на работната сила), а от друга са отразени и очакванията за развитие на пазара на труда в резултат на повишената икономическа активност, посочват експертите от МФ.


Търговското салдо на страната също ще бъде повлияно от планираното усвояване на парите от ЕС, като в средносрочен план ще се наблюдава по-бързо нарастване на вноса (+11,5%) спрямо темпа на нарастване на износа (+0,7%). Това е свързано с по-високия очакван растеж на доходите и нарасналото производство, което е силно зависимо от вноса на суровини. Поради тази причина нетният ефект върху текущата сметка на страната в средносрочен план се очаква да бъде отрицателен (влошаване от -5,7 пр.п. от БВП спрямо базисния сценарий), но в дългосрочен план този отрицателен ефект ще намалява в резултат на подобрените конкурентни позиции на българската икономика.


Ефекти от усвояване
на средствата от ЕС


Показател Ефект към 2020 г.
Ръст на БВП +4,9%
Износ +0,7%
Внос +11,5%
Текуща сметка, % от БВП -5,7 пр.п.
Частно потребление +5,9%
Частни инвестиции +20,5%
Заетост (15-64 г.), хил. +7,8%
Безработица (15-64 г.) -3,6 пр.п.
Средна работна заплата +3,3%
Инфлация +1,1 пр.п.
Бюджетен баланс, % БВП +0,4 пр.п.


Прогноза на МФ


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

РАДЕВ · 09:10 · 31.12.2017
А КОЛКО ПЛАЩАМЕ В ЕС
Потребител · 01:36 · 12.12.2017
съвeтският съюз също ни давашe пари, строeшe ни заводи, изкупувашe наша продукция и икономиката ни растeшe
Потребител · 06:45 · 11.12.2017
ами боко тиквата,какво прави във властта?нали той се бие в гърдите,че е постигнал всичко това.
Потребител · 03:09 · 11.12.2017
с готови пари отвън няма рeалeн прираст на икономиката вътрe в страната
Потребител · 08:47 · 11.12.2017
@Потребител Няма прираст ако парите са при/ усвоени, или ако са изнесени навън,ако наетите фирми купуват чъжди материали,използват чужда работна ръка и зинасят печлбата навън няма прираст , същото е и ако50% и повече им е печалбата, тя отива в банката и седи там.Парите реално които са в обръщение и които закупуват българско производтво вдигат прираста и жизнения стандарт.
Потребител · 00:10 · 11.12.2017
А като спрът парите от ЕС от къде ще дойде прираст на икономиката,от крадене не става,само крадеца си повишава стандарта и то само времено, краденото свършва бързо.
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент