Парите от ЕС вдигат икономиката с 4,9%

Парите от ЕС вдигат икономиката с 4,9% | StandartNews.com

Усвояването на парите от ЕС ще доведе до ръст на икономиката общо с 4,9% през следващите три годни. Това се посочва в средносрочната бюджетна прогноза на Министерството на финансите за периода 2018-2020 г. Това се дължи основно на очакваните положителни ефекти на инвестиционните разходи при реализиране на европроекти върху производството в страната, а оттам и върху частното потребление и инвестиции. В резултат на подобрената икономическа ситуация се очаква частното потребление ще се повиши с 5,9% спрямо базисния сценария за развитие на страната без пари от ЕС, а кумулативният ръст на частните инвестиции ще достигне 20,5% към 2020 г.

Съществени негативни тенденции в посока ускоряване на инфлацията в резултат на усвояването на парите от ЕС не се очакват, въпреки че все пак инфлацията ще нарасне с 1,1 процентни пункта спрямо базисния сценарий без фондовете на ЕС. Средствата от Брюксел ще имат подчертано положително влияние върху пазара на труда в страната. В резултат на усвояването на парите от ЕС се очаква към края на 2019 г. заетостта да се увеличи със 7,8% спрямо базисния сценарий, а безработица да падне с 3,6 процентни пункта. Този ефект върху пазара на труда ще се генерира както пряко, така и косвено, т.е. от една страна се отчитат ефектите от директната намеса на пазара на труд (чрез програмите и мерките за създаване на заетост и преквалификация на работната сила), а от друга са отразени и очакванията за развитие на пазара на труда в резултат на повишената икономическа активност, посочват експертите от МФ.

Търговското салдо на страната също ще бъде повлияно от планираното усвояване на парите от ЕС, като в средносрочен план ще се наблюдава по-бързо нарастване на вноса (+11,5%) спрямо темпа на нарастване на износа (+0,7%). Това е свързано с по-високия очакван растеж на доходите и нарасналото производство, което е силно зависимо от вноса на суровини. Поради тази причина нетният ефект върху текущата сметка на страната в средносрочен план се очаква да бъде отрицателен (влошаване от -5,7 пр.п. от БВП спрямо базисния сценарий), но в дългосрочен план този отрицателен ефект ще намалява в резултат на подобрените конкурентни позиции на българската икономика.

Ефекти от усвояване
на средствата от ЕС

Показател Ефект към 2020 г.
Ръст на БВП +4,9%
Износ +0,7%
Внос +11,5%
Текуща сметка, % от БВП -5,7 пр.п.
Частно потребление +5,9%
Частни инвестиции +20,5%
Заетост (15-64 г.), хил. +7,8%
Безработица (15-64 г.) -3,6 пр.п.
Средна работна заплата +3,3%
Инфлация +1,1 пр.п.
Бюджетен баланс, % БВП +0,4 пр.п.

Прогноза на МФ

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай