Над 20 проекта чакат китайски инвеститори

Над 20 проекта чакат китайски инвеститори | StandartNews.com

"Дали сме цял списък - над 20 проекта, на китайски инвеститори". Това съобщи на семинар в Русе транспортният министър Ивайло Московски. Сред тях са автомагистралите София-Калотина, автомагистрала "Черно море", ж.п. линията Русе-Варна и други, посочи Московски. Проблемът пред китайските инвестиции в България обаче е, че китайските инвеститори искат държавни гаранции за всеки вложен от тях долар - нещо, което обаче противоречи на финансовата политика на Брюксел, обясни Московски.

Търсим финансиране за основни транспортни проекти и от Европейската инвестиционна банка, която може да финансира всеки проект по основен трансевропейски коридор, но проблемът е, че банката дава парите на държавата, а не на отделни предприятия като НКЖИ, например, който пък влошава държавния финансов дефицит, обясни още Московски.

Изпълнението на ОП "Транспорт 2007-2013" е около 70%, което е добре и е сигурно, че тази година няма да загубим средства по програмата, коментира още Московски. По някои проекти обаче има сериозно забавяне дори с повече от година, което означава, че ние трябва да положим всички усилия да наваксаме това изоставане до края на 2015 година, поясни Московски. Сред забавените проекти са лот 3 на ж.п. линията Пловдив-Бургас и отделни участъци от ж.п. линиите Септември-Пловдив и Пловдив-Свиленград, посочи Московски. Основните причини за тези забавяния са бавните отчуждителни процедури и разделянето на министерството на регионалното развитие на две ведомства от предишния кабинет, което забави с по 7-8 месеца издаването на строителни разрешения, обясни Московски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай