Китайци с интерес към летище "Пловдив" и каскадата на язовир "Въча"

Предстои създаването на логистичен хъб за електронна търговия, заяви Здравко Димитров

Китайци с интерес към летище "Пловдив" и каскадата на язовир "Въча" | StandartNews.com

Областният управител Здравко Димитров е домакин на третата среща на областните управители по линия на Инициативата за сътрудничество между страните от Централна и Източна Европа и Китай 16+1. Форумът се провежда в грандхотел "Пловдив" под мотото " Пловдив- най-древният град по пътя на коприната". На него присъстват представители от най-високо ниво от 7 китайски провинции, представитили на страните от ЦЕИ , 17 български областни управители, зам-министърът на външните работи Георги Георгиев, ректори на университети и дипломати.

Предстои създаването на логистичен хъб за електнонна тъговия в района на Пловдив, заяви Здравко Димитров при откриване на срещата. Губернаторът посочи, че Пловдив е символ за успешно сътрудничество в рамките на инициативата ""16+1". Той приветства гостите с" добре дошли" в най-стария жив град в Европа. И изтъкна новите възможности за сътрудничество по време на Европейска столица на културата през 2019. Кметът Иван Тотев подчерта, че форумът не случайно се провежда в Пловдив, където от 20 години, се развива най-сериозното икономическа формация в България- Тракия икономическа зона и подчерта, че възможностите за инвестиции в района, особено китайски , са големи.

"България е пример за успешен мост между Европа и Азия и предстои изграждането на още пет икономически зони, от които три в Южна България", заяви зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев. Надежди за активиране на връзките в рамките на инициативата "16+1" изрази посланикът на Китай Н.П. Джан Хайджоу. Той подчерта, че конгресът на управляващата партия в Китай ще постави начало на отваряне на страната към международно сътрудничество. Китаистът Кръстьо Белев - директор на представителство " Българо-китайска асоциация за бизнес развитие" заяви пред журналисти, че известна китайска авиокомпания проявява интерес към летище "Пловдив".

Има заявен интерес от страна на Китай и към водоснабдяването на Пловдив. Китай разполага с технологии, които биха позволили да се осъществи проекта "Въча". Международният форум е под егидата на областния управител Здравко Димитров. "16+1" е инициатива на правителството на Китай с цел да поощри сътрудничеството между Китай и шестнадесетте страни от Централна и Източна Европа (ЦИЕ): Албания, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Чешката република, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Черна гора, Полша, Румъния, Сърбия, Словакия, Словения и Република Македония. Основните теми, по които работят правителствата на тези държави, са в областта на инвестициите, транспорта, финансите, науката, образованието и културата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай