Как холандското лале мачка българската роза

Как холандското лале мачка българската роза | StandartNews.com

Търговци: БГ стоката е по-качествена, но заради законови неуредици сме принудени да внасяме

Без помощи е невъзможно да преборим конкуренцията отвън, казват родните цветари

Отглеждането на цветя е любимо занимание на мнозина. Ухаещите градини, изпъстрени с багри, радват очите и душата. Но бизнесът с цветя е тежък, а хората, които се занимават с него, не разчитат на никаква подкрепа. За разлика от производителите на плодове и зеленчуци, които вече се радват на субсидии, родните цветари са ощетени откъм помощи от държавата и еврофондовете.

"Това е най-големият проблем на бранша. България беше износител на цветя, а сега родните производители са задушени от конкуренцията на вноса, защото в чужбина цветарският бизнес е уреден. Холандия, Турция, Гърция са далеч пред нас. Нашите производители се борят за оцеляване", казва Ива Тутекова.

Тя има цветарски магазин в столицата, в който влага много усърдие и любов. Но признава, че и трудностите са много. Всяка сутрин става в 4 часа, за да отиде на борсата. После огромна част от времето й минава в поддръжка на цветята.

"Софийската борса не е борса. Хората работят по цял ден, возят малката си продукция до София, попадат в една кал. Зимата - на минус 10 градуса, а лятото - на плюс 40. Имат право да продават цветята само до 16 ч. А цветарският бизнес е много важен. Без тази красота, която носят растенията, животът ни ще е безкрайно сив", смята Ива. Според нея е нужно борсата да бъде в закрито хале и с осигурени хладилни помещения за рязане на цвят.

Цветарите възлагат много надежди на новостроящия се пазар за цветя в столичния квартал "Надежда".

"Надяваме се той да е организиран по-добре", казва Евлоги Даскалов, производител от Нови Искър. Той също признава, че цветарският бизнес е много труден, защото пазарите са нерегламентирани. "Няма ред по отношение на това откъде идва стоката, кой я кара, има ли документи, крадена ли е или купена", коментира Даскалов.

С този проблем се е сблъскала и Ива Тутекова. Тя е принудена сама да пътува и да си внася стока. Причината е, че родните производители на плодове, зеленчуци и цветя не са длъжни да имат касов апарат.

"Документът, който те ми издават, не е представителен пред нашите данъчни власти и с него не мога да си оправдая разходите. Налага се да се лишим изцяло от българското производство, защото не можем да докажем пред властите, че сме дали пари за стоката им. В Гърция например всяко едно листенце, което купя, е описано във фактура и нямам никакъв проблем", разказва Тутекова.

От друга страна, родните цветя са много по-устойчиви и затова, покаже ли се българска продукция на пазара, търговците веднага я купуват. "Хората преди се лъжеха по лъскавото холандско и гръцко цвете, то обаче не е адаптирано към родните условия", казва Евлоги Даскалов, който се занимава с цветарство от 1973 г., а с оранжерийно производство - от 1991 г.

"Справяме се, защото плануваме толкова бройки, колкото знаем, че ще продадем. Не очакваме развитие и не рискуваме. Базата е с голям капацитет, но не я натоварваме изцяло", признава той. И добавя, че няма как да се разширява производството и да се продават повече цветя, за да се конкурираме с гръцки и турски фирми. Въпреки че румънците проявявали интерес към родните цветя, родните производители не могат да отговорят на желанията им. "Има интерес и от македонски фирми, но на границата има много спънки, техните фитосанитарни власти са невъзможни, данъчният режим е по-особен", казва Даскалов.

По думите му природата в Софийско е много благоприятна за отглеждането на посадъчен материал за цветя и хората оценяват качеството. Аномалиите във времето през последните месеци обаче са се отразили и на растенията.

"Ниските температури ги стресират, забави се цъфтежът, но не е нещо фатално", посочва производителят.

Проблемът, който мъчи целия ни бизнес - липсата на кадри, не подминава и цветарите. "Нямаме школа. В Европа и дори в Украйна има сериозни училища за цветарство, учиш 2-3 г. и получаваш диплома. В България няма такова нещо. А цветният дизайн във флористиката е много сериозно нещо - изкуство, което европейците са довели до висш пилотаж, особено в Холандия", казва Ива. Според нея е редно в Лесотехническия университет да открият специалност "Флористика". "Трябва да има школа, която да изкарат желаещите да се занимават с цветарство. Има природно надарени таланти, но има и неща, които трябва да се научат", категорична е тя.

Ива е скулптор и всичко, което знае за растенията, е научила сама. "Цветята сами ти показват какво да правиш с тях. Преди се занимавах с неща, които не ми носеха морално удовлетворение. В един момент обаче си казах, че цветята са моето поприще и се захванах с този бизнес", спомня си цветарката.

Мотото й е "Кажи го с цветя". Освен с директната продажба, нейната фирма се занимава и с аранжировката на специални събития, като концерти, приеми на посолства и сватби. "Украсявали сме два пъти зала "България". Правила съм кошници за концерти на сцена", посочва цветарката. При украсата за сватби тя насочва булките към най-добрите решения спрямо определения бюджет, но се съобразява и с конкретните желания. Твърди, че при букетите няма мода, защото всеки има своите предпочитания.

"Някои харесват ретро, а други - модерния градски стил. Ние изпълняваме желанието по най-добрия начин, съобразно сезона и наличните цветя", посочва Ива. За последната сватба направила украсата с далии, български рози и неароматен лилиум, за да няма инциденти с алергични гости.

"Важно е цветята да са съобразени с мястото, защото е трудно да нагодиш обстановката към тях", категорична е цветарката. Тя е убедена, че клиентите посещават определен магазин главно заради хората, които ги посрещат. "Ние сме проводникът между желанията и реализацията им. Когато един клиент ти се довери, това е завинаги. Човек, който е стъпил в магазина и е доволен от направеното от нас, не е отишъл на друго място", споделя Ива.

Украсяват балкона с грах и сакъзче

Сега е активният сезон за украса на дворове, тераси и балкони с цветя. Затова се купуват мушкато, петунии, сакъзчета, които дават цвят и живот на прозорците, казва Ива Тутекова. Тя посочва, че при избора е много важно какво е изложението. "За слънчеви балкони - изток, юг, запад, най-издръжливото цвете е мушкатото или сакъзчето. За северните изложения и сянката обичките, фуксията, обелията са най-доброто решение", препоръчва Ива. Неопитни в отглеждането на цветя домакини да не се хващат с петуниите, е другият й съвет.

"Те са нежни, капризни, изискват през лятото сутрин и вечер грижи, за да се развиват добре и да са красиви", казва цветарката. Тенденция през последните години е отглеждането на подправки в саксии - риган, розмарин, мащерка, чубрица. С изключение на босилека и магданоза, всички останали подправки са студоустойчиви. Ако ги засадим в подходящи по-големи съдове на балкона, не е нужно да ги прибираме през зимата и ще имаме винаги пресни подправки подръка. Клиенти на Ива й споделили, че са си посадили дори грах и фасул на балкона.

"Те са страхотна декорация, защото са увивни, цъфтят красиво, правят добра листна маса за сянка", смята цветарката. Според нея орхидеите само изглеждат капризни, но иначе не се гледат трудно. Най-разпространената орхидея - фаленопсис, е паразитно растение и много приспособима. Трябва да се полива един път седмично с по-мека дехлорирана вода със стайна температура. Саксията трябва да се потопи в съд с вода за 5-10 мин., да се изцеди и върне на същото място. Орхидеите обичат светлина, но не пряка. Слънчевите лъчи през прозорците прегарят листата им, затова трябва да са поне на метър навътре от тях. След като орхидеята прецъфти, цветоносното й стебло трябва да се отреже до дъно, за да е по-силен следващият цъфтеж и да не се роди бебе орхидея.

Ива посочва, че цветята не трябва да се местят често, защото "нямат крака", свикват с мястото си и се чувстват добре именно там. "Много по-лесно е да възстановиш засушено растение, отколкото загнило, затова трябва да се внимава с поливането", съветва още Ива.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай