ДИСКУСИЯТА НА "СТАНДАРТ": Автоиндустрията ще открие още 45 000 работни места /ОБЗОР/

ДИСКУСИЯТА НА "СТАНДАРТ": Автоиндустрията ще открие още 45 000 работни места /ОБЗОР/ | StandartNews.com

Нужни са големи индустриални зони за развитието на сектора, каза арх. Станиславов

Държавните политики за подпомагане на автоиндустрията и законодателните инициативи за развитие на бранша бяха сред темите на дискусията "Да! На българското автомобилостроене", организирана от вестник "Стандарт" в партньорство с Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) и Аутомотив клъстер България. Основен акцент на форума, който се проведе  в хотел "Маринела", бе дефицитът на работна сила, който спъва развитието на този толкова важен за българската икономика отрасъл.

Очаква се автоиндустрията да открие още 45 000 работни места през следващите 3-4 г. Това съобщи арх. Любомир Станиславов, изпълнителен директор на Аутомотив клъстер България. По думите му, секторът е най-бързо развиващият се у нас. Конкретните цифри описват огромния скок, направен за 6 г. Ако през 2012 г. фирмите в бранша са били 30, сега са 170. Броят на работещите е скочил от 9 000 на 47 000. Ако преди 6 г. браншът е давал под 1% от БВП, сега делът му е над 5 на сто. 2,5 милиарда лева е оборотът на компаниите.
За да върви секторът напред обаче са нужни бързи и адекватни решения от страна на властта, подчерта арх. Станиславов.

Той призна, че кадрите са голям проблем. В дуалното обучение компаниите от сектора могат да се похвалят с най-добрите практики, но комуникациите с техническите университети са трудни, каза арх. Станиславов.
Друг изключително важен фактор за развитието на сектора са големи индустриални зони, каквито в момента няма. В тази насока АКБ работи активно с Министерството на икономиката и вече е започнала подготовката за създаването на такива в Бургас, София и Видин. Арх. Станиславов посочи още, че инвеститорите имат нужда от значителни стимули извън обичайните мерки, които получават от БАИ и такава практика има в други страни от ЕС.

"Разпознаваеми сме за големите автомобилни производители, но за да не прегрее двигателят, са ни нужни още ресурси", каза председателят на УС на АКБ Иван Михайлов. Той също посочи, че болната тема е липсата на кадри. "Чуждият инвеститор вече не се вълнува толкова от ниския данък печалба у нас. Първият му въпрос е дали в страната има достатъчно квалифицирана ръка, а отговорът засега е "не", каза Михайлов. По думите му, бизнесът е в университетите всеки ден, помага на всички висши училища и професионални гимназии. "Засега обаче срещаме отпор от ръководствата на някои вузове", посочи Михайлов.

Друга болна тема е и трудовото законодателство, където има спънки за инвеститорите. Това важи и за Кодекса на труда. "Трябва повече смелост от страна на изпълнителната и законодателната власт, за да се случват нещата", подчерта Михайлов. И допълни, че автомобилният бранш вече изпреварва IT индустрията у нас. "Ако колцентровете дават препитание, то фирмите от АКБ създават интелектуалната собственост на държавата", категоричен е Михайлов.

"България е индустриална страна, като по данни на Евростат, делът в БВП на индустрията у нас е с 5% повече от средния за европейските страни. За България той е 24,4%, при 19.4% за ЕС". Това заяви Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България. "Освен, че страната ни е индустриална, тя е и експортно ориентирана. За миналата година износът е над 92 млрд. лв. Мехатрониката е освен фактор за експорта, като нейният дял е 24%, или близо 13 млрд. лв.", обясни Велев.

Според него мехаторниката е секторът, който пълни бюджета, а автоиндустията е неговият мотор. "В мехатрониката резултатите са благодарение на хората, а не заради природни дадености или политики", подчерта Велев. Той посочи, че въпреки противоречията с Валери Симеонов по някои въпроси, в случая със промените в Закона за трудовата миграция вицепремиерът трябва да бъде похвален, защото те се дължат на него. "За половин година имаме внесени човешки ресурси колкото за цялата минала", каза Велев. Според него обаче има още какво да се направи по този въпрос.

"Пътят за получаване на трудова виза не е кратък. Един украинец, който иска да работи в Полша, получава разрешение за една седмица и плаща за него 30 евро. За да дойде работник в България, срокът е 3 месеца, а цената - 300 евро, даде пример Васил Велев.

Липса на кадри бави инвестиция за 50 млн.

Осигуряването на работна ръка може да забави инвестиция за 50 млн. евро, която планира ЕТЕМ у нас. Това стана ясно от думите на Джордж Менцелопулос, изпълнителен директор на ЕТЕМ, по време на дискусията "Да! На българското автомобилостроене".

Компанията е част от холдинга "Виохалко", в който влизат още "Стомана Индъстри" и "София мед". За миналата година оборотът на холдинга е над 3,7 млрд. евро, а предприятията му са в 8 държави и имат над 9000 служители.

ЕТЕМ навлиза за първи път в автобизнеса у нас през 2003 г. като доставчик на БМВ, а сега е сертифицирана за целия премиум сегмент на автомобили, сред които Мерцедес, Ауди, Ламборгини. Тя има най-високата оценка на БМВ и е една от трите компании в Европа, които имат право да произвеждат продукти за автокорпорацията. От България ЕТЕМ изнася и алуминиеви профили за завода на БМВ в Китай.

Инвестиционният план на компанията предвижда разкриването на нови мощности и разширение с над 10 000 кв. м., за което ще бъдат инвестирани 50 млн. евро. "Но първо трябва да намерим решение на проблема с човешките ресурси, което е голямо предизвикателство", каза Менцелопулос. Той добави, че бизнесът има нужда да работи в тясно сътрудничество с властта, за да продължава да инвестира. "При такава сериозна инвестиция, всяка форма на подкрепа е добре дошла, а нашите основни конкуренти в Западна Европа я получават", каза още Джордж Менцелопулос.

Лъчезар Борисов: Възползвайте се от стимулите за обучение в БАИ

Инвеститорите да се възползват от стимулите за обучение, които предлага Българската агенция за инвестиции. Тази мярка не е позната, но е важна, подчерта зам.министърът на икономиката Лъчезар Борисов. В отговор на искането на бизнеса за големи индустриални зони той каза, че ще има финансиране за такава в Стара Загора, работи се и за Бургас, където ще се привличат инвестиции от най-висок клас за производство на автомобили.

Шефът на БАИ Стамен Янев също покани бизнеса на среща, за да обсъдят всички проблеми. "Работим с HR компании за вземане на персонал под наем, за да може да се стартира инвестицията, а в последствие поетапно да се наемат хора. А основната ни цел е в България да имаме Център за развойна дейност за автомобили, в който да се обединят европейски и китайски компании", каза още Стамен Янев.

Правим наесен
нов голям форум

Славка Бозукова
главен редактор на "Стандарт"

По предложение на компаниите от няколко индустрии - електротехника, автомобилостроене, мехатроника и IT, наесен ще направим нов, голям форум, посветен на търсенето на работещи решения за проблема с недостига на качествено подготвена работна сила.
Защото основният проблем на бизнеса си остава липсата на кадри. Това важи за всички отрасли, и в още по-голяма степен и за сектор автомобилостроене. Това е една от най-бързо развиващите се индустрии у нас, продукцията й е 100% за износ. Което означава само едно – знак за световно качество. Браншът дава живот на новите индустриални зони. С добрата си продукция секторът създава условия най-после у нас да бъде привлечен някой от гигантите в автомобилостроенето и вече в България да се произвеждат не само части, но и да се сглобяват цели автомобили световни марки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай