11:00 ч.

01.10.17

2 мин.

0

2

0

Божидар Данев: Има срив на инвестициите

от редактор |

Божидар Данев: Има срив на инвестициите

Имаме добър ръст на Брутния вътрешен продукт (3.4-3.9%), но той е за сметка на рязко подобряване на търговския баланс на страната ни. Не забравяйте, че е временно явлението с ръста на оръжейната промишленост, той е във връзка с войната в Близкия изток. Това каза пред БНТ Божидар Данев, изпълнителен председател на Българска стопанска камара, който допълни, че се очаква износ над 1 млрд. евро.


Изключително положение е, но на всички положителни явления, които идват от икономическата обстановка в Европа, а не на българската икономика. В България има срив на инвестициите. За първи път българската индустрия изнася повече, но няма инвестиции, няма качествени работни места, няма нови продукти. Това е много опасно и дългосрочно явление вече в рамките на три години, коментира Данев.


Изпълнителният председател на Българската стопанска камара коментира, че не говорим за ръст на сивата икономика, а хващаме само измененията в приходната част на бюджета, която се лишава с повече от 22 млрд. от приемането ни в ЕС, т.е над 2.2 млрд. данъци не се събират годишно.


Най-обезпокояващото е, че в структурата на приходите намалява частта на ДДС, данък печалба, крият се и приходите от акцизите.Трудно бихме могли да говорим за ефикасност на данъчната ни система. Освен с най-ниски доходи, страната ни е с най-нисък БВП на глава от населението. Ако в Румъния нарасна с 30%, в България не е така, ние изоставаме, допълни Данев.


Това нещо е противоконституционно. заплащането трябва да е в зависимост от извършеното, а не от възрастта. Защо държавата премахна допълнителното стимулиране в държавната администрация? Имаме дискриминация. Ние сме се превърнали в балкански анклав, който няма нищо общо с Европа - с минимални осигуровки, събиране на отпадъци и.т.н десетки неща. В нас няма европейски правила и европейски принципи, отсече той по повод споровете със синдикатите за добавката за прослужено време. 


Данев оцени ситуацията в образователната система като драматична. "Средната възраст е над 50 години. Ако искаме да вървим напред, трябва коренно да променим българската политика.", бяха думите му.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 21:23 · 01.10.2017
само федерализация може да спаси България вече от софийската помия
Потребител · 11:13 · 01.10.2017
ИМА СРИВ НА ИНВЕСТИЦИИТЕ ПОНЕЖЕ НЕ ДАВАТЕ ЗАПЛАТИ. НИКОЙ НЕ ИНВЕСТИРА В НАРОД КОЙТО НЯМА ДОХОДИ. АКО ИМА ДОХОДИ ЩЕ КУПУВА. АКО НЯМА ДОХОДИ -ГЛЕДА.

ТАКА ЧЕ ИНВЕСТИЦИИ НЯМА ПОНЕЖЕ СТЕ АЛЧНИ И УНИЩОЖАВАТЕ ВСИЧКО.
ЗА НАКРАЯ ЩЕ КАЖА - ДА ВИ ЕБА МАЙКИТЕ НА ВСИЧКИ ПЕДЕРУГИ
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент