Бизнесът иска търгове без дъмпингови цени

Бизнесът иска търгове без дъмпингови цени | StandartNews.com

Да се сложи край на търговете за изграждане на инфраструктурни обекти, при които победителят се избира по критерий "най-ниската предложена цена". За това настояват от Камарата на строителите в България, обяви председателят на структурата инж. Николай Станков. По този начин ще се спре дъмпинга и некачествената работа, която следва от евтините оферти, обясни той. Освен това конкурирането с евтини оферти води до по-малко средства във фирмите за инвестиции и невъзможност да вдигат заплатите. Затова сега един от най-сериозните проблеми пред строителния бранш е липсата на квалифицирани кадри, обясни изпълнителният директор на Камарата инж. Иван Бойков. От камарата настояха още да се изготви регистър на поръчките в санирането. Както и когато избраният изпълнител не може да се разплати с подизпълнителя си, това да има право да направи самият възложителя. Промяната обаче ще бъде възможна само за подизпълнители, които работят по отделен обект.
Огромно предизвикателство пред строителите и държавната администрация остава изграждането на отсечката от магистрала "Струма" през Кресненското дефиле. Вече е ясно, че е приет вариантът в посока Гърция колите да се движат по стария път, но и в двете ленти. А за трафика в обратната посока да се изгради ново двулентово трасе чрез обход на Кресна. По най-оптимистичните разчети обаче самото изграждане може да започне едва в края на 2018 г. или през 2019 г., обясни Бойков. В същото време страната ни може да загуби европейското финансиране по проекта, ако строителството не започне до края на 2018 г.
На стойност 7,4 млрд. лв. е произведената продукция в строителния сектор за първите девет месеца на 2016 г., отчетоха от бранша. Спадът в сектора е 32%, като от бранша се надяват да го компенсират през следващата 2017 г. като отбележат ръст от 10-15%.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай