БДЖ иска 1,3 млрд. лева за нови влакове

БДЖ иска 1,3 млрд. лева за нови влакове | StandartNews.com

Направихме прогнозни бюджети за това какви инвестиции са необходими за цялостното технологично обновление на железницата. Сумите са огромни – става въпрос за инвестиция между 800 млн. и 1,3 млрд. лева, заяви изпълнителният директор на "Холдинг Български държавни железници" ЕАД Владимир Владимиров, цитиран от "Фокус". Той представи проект за закупуване на нови влакова.

Владимиров представи и специален доклад, разработен от 3 университета – УНСС, Технически университет и Висшето транспортно училище, заедно с експерти на БДЖ, НКЖИ и представители на Министерство на транспорта. "Този документ е огледал всички възможни страни на това как трябва да изглежда в следващите години влаковият парк на БДЖ, какви трябва да му бъдат общите технически параметри, какъв пътникопоток може да спечели БДЖ, след като подобри конкурентоспособността си на пазара и какъв комфорт трябва да предложи на клиентите си. На тази основа колегите от „Пътнически превози" са готови да стартират обществена поръчка за доставка на нови мотрисни влакове", обясни Владимиров.

Условно инвестицията в технологичното обновление на железницата ще бъде разделена на два етапа. "През първият се предвижда да бъдат закупени 41 мотрисни влака, а през вторият – 44. Минималната сума, необходима на „Пътнически превози, за да може да реализира първият етап, е 380 млн. лева", уточни Владимиров. Първите нови влакове ще влязат в употреба по време на края на мандата на правителството.

По-нататък е необходимо да се вземат решения на правителствено ниво, за да бъдат осигурени средства и за втория етап. Второто важно нещо, е че БДЖ върви уверено по пътя към изчистване на дълговете, едно изключително тежко бреме за железницата. Към днешна дата са извадени повече от 600 млн. лева за обслужване на тези дългове и всички допълнителни разходи, свързани с тях", допълни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай