България отпадна от класация на най-иновативните икономики

България отпадна от класация на най-иновативните икономики | StandartNews.com

България отпадна от класацията на 50-те най-иновативни икономики в света за 2017 г., сочи индекс на Bloomberg. Миналата година страната ни беше на 42-ро място, като тогава дори заемаше 25-та позиция от гледна точка на добавената стойност на производството. Тогава обаче беше отчетено слабо представяне в разходите за проучвания и развитие.

За сметка на това държавите от Скандинавския полуостров все повече се засилват. В битката на най-иновативните идеи Швеция вече заема 2-ро място, а Финландия влезе в топ 5 на Bloomberg Innovation Index за 2017 г. Индексът оценява икономиките, базирайки се на фактори като проучвания и разходи за развитие, както и концентрация на високотехнологични публични компании.

Южна Корея продължава да е лидер в класацията, заемайки първо място по интензитет на проучванията и развитията, добавената стойност на производството и патентната активност. Страната е и в топ 5 по гъстота на високите технологии, както и на ефективността на висше образование и проучвания. Отбелязва се и лек напредък при производителността, вече заемайки 32-ра позиция в света.

Най-големият губещ в тазгодишния индекс на Bloomberg е Русия, която пада надолу с 14 места до 26-та позиция. Ударена от санкции и няколкото години на ниски цени на енергията, стабилните резултати на Русия от миналата година в производството и производителността липсват в тазгодишната класация.

Япония, където йената все още се опитва да се възстанови от почти двегодишен спад, също пада на по-ниско място в класацията – от 7-мо до 4-то, след като вече не е на и водещата си позиция при патентната активност. Хърватска също пада три позиции надолу до 41 от 38-мо място.

САЩ също слиза надолу с една позиция до 9-та, а Израел се качва с едно място нагоре, оформяйки челната десетка. Китай запазва мястото си от миналата година – 21-во в резултат на по-добро представяне на висшето образование и въпреки по-слабата концентрация на високотехнологични компании.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай