Пускат нов дълг за 85 млн. лв.

Пускат нов дълг за 85 млн. лв. | StandartNews.com

Пускат нов държавен дълг за 85 млн. лв. На аукцион на 23 октомври Министерството на финансите ще предложи на инвеститорите левови държавни ценни книжа (ДЦК) със срок 7 години и 6 месеца за 85 млн. лв.

Така ще бъде преотворена емисията, която беше пусната на пазара на предишния аукцион през септември и има падеж на 27 март 2025 г. От началото на годината на вътрешния пазар са пуснати ДЦК общо за 594,5 млн. лв. като всеки месец, без отпускарския август, Министерството на финансите заедно с БНБ правеха по един аукцион за пласиране на книжа. Досега се пласираха държавни облигации със срок от 10 години и половина от емисия, която беше пусната през януари, и 4-годишни ДЦК от емисия от февруари, а през септември беше пусната и емисията от 7 години и половина.

Към края на август дългът на подсектор „Централно управление" е 12,614 млрд. евро, от които 3,329 млрд. евро вътрешен и 9,285 млрд. евро външен. Спрямо края на 2016 г. държавният дълг намалява с 1,166 млрд. евро. Основната причина за това голямо намаление е направеното на 7 юли изплащане на главницата в размер на 950 млн. евро на 5-годишни еврооблигации на България, които бяха пуснати на международните пазари през 2012 г.

Парите за погасяване на тези облигации бяха набрани чрез успешно емитираните през март 2016 г. на международните капиталови пазари двоен транш облигации на стойност 1,994 млрд. евро. Тогава бяха пласирани 7-годишни облигации на стойност 1,144 млрд. евро и 12-годишни облигации за 850 млн. евро. След стрес тестовете на банките през миналата година не се наложи държавна подкрепа за нито една банка.

Затова набраните пари от двете емисии облигации се използваха за погасяване на дълг в обръщение през 2016 г., както и на 5-годишните еврооблигации с падеж през юли тази година. В резултат на тази операция дългът на подсектор „Централно управление" падна до 25,4% от БВП в края на август. Това нарежда България на трето място по ниска задлъжнялост сред страните от ЕС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай