По-високите доходи намаляват фалитите

По-високите доходи намаляват фалитите | StandartNews.com

В България най-често фирмите затварят врати заради дългове и лошо управление

Финансовото състояние на бизнеса в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) се стабилизира, ако го измерваме с броя на фалиралите компании. През 2015 г. фалитите в 13-те държави от тази част на Стария континент, включително Сърбия и Украйна, отбелязват спад средно с 14%, което е много добър резултат. България е някъде по средата с намаление на фалиралите фирми с 8,1%. Причина за по-рядкото сбъдване до кошмара за всеки бизнес - банкрута, е стабилното състояние на пазара на труда, намаляващата безработица и увеличените доходи, които водят до възстановено търсене (най-вече крайното потребление, което нараства).

Тези изводи прави международната компания за анализ на риска Кофас в редовния си годишен доклад за несъстоятелността през 2015 г. Констатациите в документа за България също дават основания за оптимизъм. Делът на затворените компании у нас е 0,15% от общия им брой и това е един от най-ниските показатели в региона. Причините за добрите резултати са по-благоприятните икономически условия, смята Милена Виденова, управител на Кофас за България. Най-много фалити през 2015 г. у нас са регистрирани в търговията на едро, от където е всяка пета банкрутирала компания. На второ място са дребните търговци, които са 15% от всички фалирали, следвани от строителството и търговията с имоти, които заедно формират 16% от фалитите.

В България най-често причините за банкрутите са големите дългове, секторната цикличност и лошото управление, каза Милена Виденова. Най-малко фалити има при фирмите от IT индустрията, фармацевтичната промишленост, производството на машини и оборудване.
През 2015 г. намаление на банкрутите има в 9 от 13-те държави от региона като отличник е Румъния, където почти наполовина са намалели затворените фирми (49,5% или 10 хил. по-малко фалита за година). Веднага след нея е Унгария с 44,2% и близо 8 хил. по-малко фалирали компании. За България намалението е с 8,1%, но разликата в затворените компании е само 52. Едновременно с това не бива да сме прекомерни оптимисти – корпоративният риск нараства в глобален мащаб, предупреждават от Кофас.

Учудващо лоши резултати показва Чехия, която се смята за отличник в ЕС по икономически ръст. Фалитите в страната са четири пъти повече от периода преди финансовата криза. За 2015 г. има нарастване на фалиралите фирми с 1100 или 8,7%. Спрямо предкризисното ниво голям ръст на фалитите от 2,2 пъти има и в Словения, която също е сред отличниците по икономическо развитие в Европа. В Полша фалитите са 1,8 пъти повече от нивото преди кризата. Най-лоши резултати отчита Украйна, където само за година фалитите са скочили с 20,8%. Като брой фирми обаче това не е много – малко над 300.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай