14:35 ч.

19.12.17

2 мин.

0

1

0

Отпускат на БАН още 15 милиона

от редактор |

Отпускат на БАН още 15 милиона

Допълнителни 15 млн. лв. ще бъдат предоставени на Министерството на образованието и науката (МОН) за 2018 г. Това обяви на брифинг в Министерския съвет след среща на ръководството на Българската академия на науките (БАН) с премиера Бойко Борисов, съобщи агенция "Фокус".


Преди два дни от БАН обявиха на пресконференция, че общото събрание на академията ще проведе заседание на 8 януари 2018 г., на което да обсъди и при необходимост ще проведе протестно шествие в централните части на София в седмицата от 15 до 19 януари 2018 г., последвано от други протестни действия. Екзистенц-минимумът, който настояват да получат от държавния бюджет, е 98 млн. лв. - нивата от 2009 г.


За нарушаването на конституционното им право на заплащане, съответстващо на извършената работа, учените заплашиха да информират омбудсмана Мая Манолова, представителството на Европейската комисия в България, посолствата на страните - членки на ЕС, и международните научни организации.


От БАН настояват за целево финансиране от правителството в размер на 38 млн. лв., за да може да бъде изравнено възнаграждението в системата на БАН с другите системи от Министерството на образованието и науката.


От академията настояват да се увеличи месечната стипендия на докторантите в БАН и висшите училища до размер на една и половина работна заплата - до 765 лева. В момента тя е 450 лева, а за 2018 г. ще стане 500 лева, което е обидно малко според тях.


Освен това те искат да получават целево финансиране и според резултатите от научноизследователска дейност на научните организации в съответствие с проведеното оценяване от МОН през 2017 г., където институтите на академията са се класирали на първите места.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 14:52 · 19.12.2017
И за какво ще протестират Нинова и белите коси след това увеличение-интересно,може и да не съм прав,но никъде не съм чел,че разработки на БАН са откупени или внедрени по света заради важни открития.
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент