Новият данък в София продължава с районите "Средец" и "Лозенец"

Новият данък в София продължава с районите "Средец" и "Лозенец" | StandartNews.com

Зелената зона в София се разширява след дни. От 1 октомври тя вече ще обхваща и районите "Лозенец" и "Средец".

Това е новият данък в столицата, който очевидно тепърва ще се разширява докъдето може.

Другият нов данък ни чака в близко бъдеще по пътищата  - винетка плюс ТОЛ-система.

В "Лозенец" зоната обхваща т. нар. долна част на района. В "Средец" пък разширението обхваща ул. "Иван Асен Втори", бул. "Михай Еминеску", ул. "Хан Омуртаг", бул. "Цариградско шосе" и бул. "Евлоги и Христо Георгиеви". В двата района ще бъдат открити общо около 4500 места за паркиране. Мярката има за задача София да стане по-подреден и по-чист град, както и да намали автомобилите в центъра на столицата.

Решението за разширяване на зелената зона бе взето след настояване за това на хората, които живеят в двата квартала. Те са убедени, че това ще сложи ред и ще сложи край на гъсто паркираните по тротоарите коли.

Хората, които живеят в зоните за платено паркиране и искат да ползват правото да паркират със стикер, но не са променили своята адресна регистрация, могат да подадат документи и да получат възможност да спират в рамките на месец. След промяната на личните си документи те ще вземат и годишния стикер, съобщават от ЦГМ.

Цените за паркиране за живеещите в районите със синя и зелена зона не се повишават. Стикерът за период от една година в "синя зона" струва 150 лв., а в "зелена зона" - 100 лева. Това прави под 12 лв. на месец за "синя зона" и 10 лв. - за "зелена зона".

За фирмите, които са регистрирани на адрес в зоните обаче това не важи. За тях е в сила изискването за служебен абонамент. Едно паркомясто струма 450 лв.

От 1 октомври се променя и работното време на платените зони. Те ще работят от 8.30 ч., вместо от 8.00 ч., както е сега, за да бъде безплатно паркирането, докато родителите оставят децата си на училище и детска градина. Вечер пък ще работят до 19.30 ч., вместо до 19.00 часа, за да могат живеещите по-лесно да си намират места за паркиране в зоните и подзоните за локално платено паркиране.(

В събота работното време на "синята зона" се удължава до 18.00 ч. - сега е до 14.00 ч.

С промените в наредбата за организация на движението на Столичната община се предвижда автомобилите на театри и музеи, библиотеки и Операта и Българската академия на науките ще могат да паркират вече безплатно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай