Наблюдаваме внимателно виртуалните валути

Наблюдаваме внимателно виртуалните валути | StandartNews.com

Председателят на европейския регулатор на капиталовите пазари Стивън Майор пристигна в София за редица срещи в Комисията за финансов надзор и в БНБ. За първи път Съветът на надзорниците на Европейския орган за ценни книжа и пазари /ESMA/ заседава в България. Домакин на събитието бе Комисията за финансов надзор. Заседанието, което се състоя на 22 и 23 март 2018 г., е част от календара на българското председателство на Съвета на Европейския съюз.
Стивън Майор, председател на Европейския орган за ценни книжа и пазари, даде ексклузивно интервю за "Стандарт".

- Г-н Майор, ще има ли проблеми на капиталовите пазари заради Брекзит или всичко ще мине без сътресенния?
- Няма как да си мислим, че Брекзит няма да има последствия за капиталовите пазари - Великобритания е най-големия капиталов пазар в Европа. От друга страна имаме сериозни бизнес връзки между Великобритания и 27-те страни от ЕС. Това, което правим като европейски регулатор, е да се приготвим за решението на Великобритания да напусне. Едната опасност е Обединеното кралство да напусне до март 2019-а без да са постигнати никакви предварителни мерки. По-рано миналата седмица чухме добри новини за намеренията на преговарящите да се премине през преходен режим и така да се предпазим от т. нар. твърд Брекзит. Но, така или иначе, трябва да се сме готови за този риск, ако нещата не се получат гладко. Това, което наблюдаваме, е в коя част на финансовия пазар има риск от пробив. В някоя част участниците в пазара могат да бъдат подготвени по-лесно за ефекта на Брекзит, в други ще бъде значително по-трудно. Ролята ни е да открием тези места, където това ще се случи по-трудно и да подготвим такива изисквания към участниците, така че те да се справят по-лесно с прехода и евентуалните рискове.

- Какви са предложенията ви за такива изисквания?
- Например, ние наблюдаваме агенциите за кредитен рейтинг и вече ги помолихме да бъдат подготвени до края на март, 2019 г. След Брекзит кредитните агенции ще бъдат подложени на повече съмнения сред 27-те страни от ЕС. Затова ги помолихме да ни предоставят анализите си и плановете - колко човека и анализатори трябва да бъдат преместени в страните от ЕС, кои контролиращи функции трябва да бъдат преместени в ЕС-27.

- Как ще контролирате бизнеса между компаниите в Европа и Великобритания?
- Трудно е да се предскаже точния ефект от разделянето на Великобритания от общия пазар. Смятаме, че това ще е много важно за ЕС-27, защото Великобритания е голям финансов пазар. Те декларираха желанието си да напуснат ЕС и общия пазар, митническия съюз и според законите на ЕС те стават т. нар. "трета страна". Очевидно е, че опциите да стигнат до капиталовите пазари на ЕС стават по-ограничени. По същия начин впрочем, стоят нещата с достъпа на европейските страни до капиталовите пазари във Великобритания. Например достъпа до клиенти.

- Ще предложите ли някакви изключения заради важната роля на Великобритания на капиталовите пазари?
- Това е въпрос на отношенията след Брекзит и е въпрос пред преговарящите. Очевидно е, че това е политическо решение. Европейската агенция за финансов надзор /ЕSМА/ е техническо тяло и бъдещите отношения са въпрос на политически решения.

- Бяхте първата институция в Европа, която издаде меморандум за опасностите от криптовалутите. Мислите ли, че трябва да има законодателни регулации върху криптовалутите?
- Важно е да се знае, че имаме все повече и повече виртуални валути, ние ги наблюдаваме внимателно и сме загрижени за нестабилността им и за големите колебания в техните курсове. Защото ценността на една валута е нейната стабилност възможността лесно да обръщаш от валутата в други активи, след това продаваш тези активи и можеш да купиш приблизително същото количество валута. Това очевидно не се отнася за виртуалните валути в момента. Освен това е важно валутата да се произвежда евтино, а на този етап тези валути като биткойн се произвеждат с изключително голям разход на енергия в сравнение с традиционните валути, които използваме. Регулацията на виртуалните валути е въпрос на централните банки, защото те не са за инвестиции, те се опитват да мимикрират валутите и да прескочат тестовете за сигурност.

- Но те така или иначе се търгуват на борсите във Великобритания, има идеи това да стане и в Европа?
- Очевидно е, че все още нямаме решение за виртуалните валути, наблюдаваме ги, когато става дума за инвестиции, но все още нямаме решение по този въпрос.

- Имате ли предложения?
- Не, все още нямаме. Но така, както обявихме през първото тримесечие, имаме намерение да интервенираме в т. нар. CFD - финансовия инструмент, с който се позволява на търговците да инвестират без да показват активите си. Но все още нямаме решение за това.

- Виждате ли виртуалните валути като заплаха за финансовите системи?
- Заради големите колебания в цената на валутите, предупредихме хората, които инвестират в тях като средство с висок риск, за измамни операции или пране на пари. Когато има такива възможности на финансовите пазари, които не са регулирани, определено има по-високи рискове за измамно поведение и пране на пари по отношение на виртуалните валути. Ако погледнете към общия дял на активи, инвестирани във виртуалните валути, който не е толкова висок, не смятаме, че това е проблем на стабилността. На този етап това е загриженост за отделния инвеститор, отколкото за стабилността на цялата финансова система.

- Т. е. проблемът не е дали да се регулира, а как да стане това?
- Засега отправяме предупреждения към евентуалните инвестиции във виртуални валути, предупредихме и т. нар ICO - първоначалното предлагане на валути, чрез които се създават фондове за създаване на нови валути. Но засега нямаме предложения за интервенция на пазарите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай