18:50 ч.

20.09.17

2 мин.

0

2

0

Масово липсват пари от каси на фирмите

от редактор |

Масово липсват пари от каси на фирмите

Компаниите имат 7 работни дни за да подадат коригираща декларация


Случаите на липсващи пари в касите на фирми, които според счетоводните данни би трябвало да са налични, стават все повече в хода на започналите преди 2 седмици 550 проверки на НАП.


Данните от счетоводните баланси на хиляди компании сочат, че имат голяма сума пари в брой. Затова инспекторите на НАП проверяват дали фирмите и нестопанските организации не са извършили скрито разпределение на печалба като по документи парите са в касата, а реално са взети от собственика. Според данните, които сами са подали в НАП, 1 289 от фирмите имат в касите си по над 1 млн. лв. в брой. Над 10 000 дружества са с налични пари над 100 000 лв.


До края на септември фирмите, които са извършили скрито разпределение на печалба, имат възможност законно да подадат коригиращи декларации за 2016 г., посочват от НАП. Но тъй като 30 септември е в събота декларацията може да се подаде и в понеделник, 2 октомври. От октомври спрямо компаниите нарушители ще бъдат възложени нови проверки и ревизии, допълват от НАП.


Проверките на НАП потвърждават, че в масовия случай става въпрос за чисто счетоводно изписване на средства от касата в полза на съдружници за разходи, които не са свързани с дейността на дружеството – например скъпи командировки до екзотични държави, ползване на активи за лични нужди на акционерите и др. Ако при проверките бъдат открити данъчни и осигурителни нарушения, ще започнат ревизии, за да бъдат установени неплатените данъци за последните пет години с пълната строгост на закона, предупреждават от НАП.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 22:04 · 22.09.2017
A защо не са се обадили в Полицията че са им окрали парите, щом липсват......
Потребител · 14:09 · 28.09.2017
@Потребител защото парите са "откраднати" от собственика на фирмата :)
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент