Корпоративните дългове притесняват ЕК

Похвалиха ни за бюджетният излишък

Корпоративните дългове притесняват ЕК | StandartNews.com

Европейската комисия (ЕК) публикува Националните доклади за 2017 г. за напредъка на държавите членки в изпълнението на специфичните препоръки (СП) на Съвета на ЕС от 2016 година и включващ задълбочени прегледи относно предотвратяването и коригирането на макроикономическите дисбаланси. От проведените задълбочени прегледи за 13 държави ЕК идентифицира, че Финландия следва да излезе от Процедурата по макроикономически дисбаланси.

Според оценката на ЕК България, заедно с още пет държави членки, продължава да изпитва прекомерни дисбаланси. Това се дължи основно на висока корпоративна задлъжнялост и непълна адаптация на пазара на труда. Намаляването на задлъжнялостта на корпоративния сектор протича бавно, което води до задържане на високи нива на частен дълг и на необслужвани кредити.

Условията на трудовия пазар са се подобрили, но въпреки това равнището на заетостта е ниско, дългосрочната безработица остава висока, като продължават да се наблюдават и несъответствия на пазара на труда. Предизвикателство е и предоставянето на качествено образование на групите в неравностойно положение.

Комисията посочва, че българските власти са предприели нужните действия за провеждане на прегледите на качеството на активите и стрес-тестове в банковия сектор и прегледите на балансите на застрахователите и презастрахователите, както и на активите на пенсионните фондове.

Комисията отбелязва успешната фискална консолидация в условията на благоприятна макроикономическа среда.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай