19:40 ч.

01.08.18

2 мин.

0

0

0

Емигрантите ни пратили над 1 млрд. лева за 5 месеца

от Стандарт |

Емигрантите ни пратили над 1 млрд. лева за 5 месеца

БНБ не отчита кеша и преводите над 2500 евро


От началото на годината до края на май българите, които живеят и работят в чужбина, са изпратили на близките си у нас над 1 млрд. лв. Това показва справка на Investor.bg в данните за платежния баланс, публикувани ежемесечно от БНБ. Точната сума е 506,9 млн. евро, което е със 6,8 млн. евро повече от същия период за миналата година, когато живеещите в чужбина българи са пратили на близките си 500,1 млн. евро.
Само за май постъпленията са близо 117 млн. евро, което е най-високото ниво от началото на 2018 г. Това прави средно по 3,8 млн. евро на ден. Петият месец традиционно е най-силен и през последните няколко години. През май 2017 г. гастарбайтерите са изпратили 115,3 млн. евро.
Сънародниците ни зад граница отново се подреждат до топ инвеститорите в страната. По данни на БНБ преките чуждестранни инвестиции в България по предварителни данни нарастват с 5,6 млн. евро за май 2018 г., при увеличение с 62,2 млн. евро за май 2017 г. За януари – май 2018 г. преките чуждестранни инвестиции в страната са в размер на 120,5 млн. евро (при 291,4 млн. евро за януари – май 2017 г.).
Основните трансфери на българите продължават да идват от САЩ, Испания, Италия, Великобритания и Гърция, където живеят най-много българи и все така се използват предимно за погасяване на битови сметки, кредити, здравеопазване, образование и различни покупки.
В отчетените от БНБ пари обаче не се отчита кешът, освен това Централната банка следи само преводите над 2 500 евро.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент