Днес подаваме писмо за близко сътрудничество с ЕЦБ заради Еврозоната

Днес подаваме писмо за близко сътрудничество с ЕЦБ заради Еврозоната | StandartNews.com

Министерският съвет даде днес мандат на финансовия министър да подаде официално заявление за осъществяване на близко сътрудничество с Европейската централна банка (ЕЦБ) в съответствие с регламент 1024 на Европейския съюз от 2013 година относно функциите на Европейската Централна банка по макропруденциалния надзор над банките в общността. Това каза пред журналисти в МС министърът на финансите Владислав Горанов.

Това формално решение от днес е в резултат на дългогодишна комуникация между българските власти и страните от Еврозоната, Европейската комисия и ЕЦБ като част от пътната карта за присъединяване на България към Еврозоната и на българския лев към механизма ERM-2, каза още финансовият министър. До няколко часа писмото ще бъде изпратено, допълни той.

„От страна на държавите-членки на еврозоната и Дания, която е в механизма ERM, беше подкрепена позицията, че всички държави-членки които имат желание да се присъединят към еврозоната и европейския валутен механизъм, трябва да осъществят близко сътрудничество с Европейската централна банка по отношение на банковия надзор. В резултат на нашата официална заявка започва да тече проучване от страна на Европейската централна банка доколко нашето законодателство ще бъде адаптирано така, че надзорните решения на Европейската централна банка да имат правна сила и да са директно приложими за тези български банки, за които тя прецени, че иска директно да изпълнява надзорни функции", каза още Горанов.

Финансовият министър посочи, че съгласно правилата, подобно проучване трае от 6 до 12 месеца, като много зависи от това, доколко българските власти успеят да адаптират националното законодателство, за да гарантират стабилността на актовете на Европейската централна банка.

„Това, което ще изпратим днес, освен официалното заявление за близко сътрудничество с Европейската централна банка по отношение на банковия надзор, е и проект за изменения на българското законодателство, така че да отговаря на изискванията на регламента. Ако в срока, който е по регламент, всичко върви добре, страните-членки на еврозоната заявиха, че в момента, в който тя даде положителна оценка, ще подкрепят присъединяването на българския лев към ERM 2, което е изминаване на по-голямата част от пътя към еврозоната", обясни Горанов.
Снимка: Блумбърг

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай