Шефът на КЕВР: Има опасност цената на природния газ да нарасне с 15%

Снимка: БГНЕС архив

Шефът на КЕВР: Има опасност цената на природния газ да нарасне с 15% | StandartNews.com

Ще има увеличение на цената на природния газ за последното тримесечие на 2018 г., обяви пред репортери председателят на КЕВР Иван Иванов.

„Има риск от сбъдване на прогнозата на „Булгартрансгаз" за поскъпване на природния газ с 15% от следващото тримесечие. Всичко зависи от движението на цената на петрола на международния пазар. Очакваме на 10 септември да получим заявлението на „Булгаргаз" за цени за четвъртото тримесечие. И ще се съобразим естествено с направеното заявление, като то ще мине през щателен анализ и проверка от страна на нашите експерти", каза още доц. Иван Иванов. По думите му до края на месец септември КЕВР ще се произнесе за цената на природния газ за последното тримесечие.

„Със сигурност ще има увеличение на цената на природния газ. Неведнъж съм казвал, че по отношение на това възможностите на КЕВР са силно ограничени – ние преди всичко трябва да проверим методиката на изчислението и да проверим дали предложената цена е в съответствие с договора, който има между „Газпром Експорт" и „Булгаргаз" за цената на природния газ. Но движението на цените и курсът на долара в момента са в неблагоприятна посока", коментира доц. Иванов и посочи, че това се вижда и по цените на течните горива по бензиностанциите в страната.

„Ако се наложи увеличение на цената на топлинната енергия, ще направим всичко възможно това да се случи в началото на отоплителния сезон. Защото не искам да си помисля дори, че може да се прави увеличение по средата на януари. Но много малко зависи от КЕВР – в цената на природния газ и топлинната енергия ние нямаме сериозни инструменти за въздействие", коментира още той.

На въпрос дали България предприема нещо във връзка с това, че Европейската комисия (ЕК) сключи сделка с „Газпром" и помоли за намаление на цените на природния газ спрямо нивата в ЕС и другите държави, доц. Иванов отговори: „Това, което е решение на ЕК, подлежи на изпълнение след публикуване на официалния вестник на ЕК. Но такава публикация още няма. След това в рамките на 10 седмици „Газпром" е задължен да започне преговори със засегнатите 8 страни. Това е дългосрочен вариант и считам, че той ще има развитие".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай