Само борса може да свали цените на тока

Само борса може да свали цените на тока | StandartNews.com

Модернизацията на V и VI блок трябва да стане с кредити, казва Йордан Йорданов

4 SOS дебата, организирани от "Стандарт" и БАН, ще търсят решения за най-сериозните проблеми на България преди изборите на 5 октомври.

Първият от тях - на 25 септември, ще бъде за най-тежкия отрасъл - енергетиката. Кои са основните причини за нарастването на финансовия дефицит? Какви са пътищата за излизане от кризата? Имаме ли нужда от нови електрогенериращи мощности? За отговор на тези и други актуални въпроси потърсихме ядрения експерт Йордан Йорданов - първия изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй" след отделянето й от НЕК, сега управител на консултантската агенция "Нуклеон".

- Г-н Йорданов, кои са основните причини за трагичното състояние на енергетиката?
- България е една от малкото страни в Европа, която има свръхпроизводство на електроенергия. Това се дължи преди всичко на факта, че нашата промишленост рухна и от 50 и няколко милиарда кВтч електроенергия, сега потребяваме под 30 млрд. При този огромен излишък на еленергия, ако имаме либерализиран пазар, т.е. ако имаме работеща електроенергийна борса, бихме имали и нормална пазарна цена на тока. Така че главният резултат от нашето свръхпроизводство е, че цената на тока е абсолютно нереална.

Проблемът е, че някои хора не искат тази цена да се нормализира, докато други, като министъра на енергетиката и министър-председателя на служебното правителство, вече говорят за повишаване цената на тока.
- Но пък имаме производство на скъпа електроенергия, която се изкупува преференциално по дългосрочни договори и чийто дял все повече натежава в енергийния микс.
- Да, на пазара има и собственици на слънчеви, вятърни и други ВЕИ, които са инвестирали огромни средства, след като държавата ги е излъгала, като е подписала с тях дългосрочни договори да изкупува произведената енергия. Тези хора може би имат право, като казват - ние сме инвестирали, сключили сме договори за изкупуване и си искаме парите. Същото се отнася и за собствениците на онези два ТЕЦ-а в "Марица-изток", за които се казва, че уж са американски, да твърдят - ние имаме твърди договори - плащайте. Да, тези централи вдигат цената на тока, но не са виновни инвеститорите, а политиците.
- И изходът е вдигане цената на тока?
- Не. Изходът е един - създаване на електроборса и пълна либерализация на пазара. Като паралелно с електроборсата трябва веднага да заработи и газова борса. Защото ако има газова борса у нас, конкуренцията ще доведе до падане цените на енергоносителите. Сега битовото потребление на газ у нас е нереално ниско, а на ток - уникално високо.
- Но ние нямаме диверсификация на газовите доставки - нито на източниците, нито на пътищата.
- Ако създадем газова борса, газ ще дойде - независимо дали по "Южен поток" или чрез интерконекторните връзки. Само че у нас пак има една групичка хора, които не искат това да стане. Част от тях вече са склонни на компромис. Защо не либерализираме пазара за 50% от тока, както направиха финландците, а останалите 50% - да се продава с квоти?
- Но нали и сега имаме балансиращ пазар?
- Само не споменавай думата "балансиращ"! Има само едно истинско понятие и то е електропазар, на който търсенето и предлагането става на борсата. Понятия като "балансиращи", "дневни", "нощни", "сутрешни", "вечерни", "делнични", "празнични - това са само думи. Трябва всички да седнат на масата и да намерят взаимноизгодния компромис. Всички ще понесат загуби, но аз гарантирам, че ако се направи електроборса, цените на тока ще паднат. На пазара ще излязат евтините производители и ще убият скъпите. Например АЕЦ "Козлодуй" ще излезе на борсата и ще удари всички останали. ВЕЦ-овете ще се завъртят, тъй като има много вода.
- А соларните, ветрогенераторните, американските и пр. централи?
- Ще отидат на кино! Другият изход е да се направи разделение между вътрешния и външния пазар. Двете частни централи в "Марица-изток" да работят за външния пазар. Но по-добре е да изнасяш евтиния ток от АЕЦ, който позволява по-висока норма на печалба, отколкото от други централи с малка печалба. Не енергиен борд, а свръхборд да направят, не заработи ли електро- и газова борса, нещата ще продължават така.
- Кой е най-прекият път за излизане от това състояние на електроенергетиката?
- Пътят не трябва да се търси в посока натоварване на потребителите с високи цени на тока, за да изплащат те задълженията на НЕК. И НЕК, и АЕЦ "Козлодуй" са държавни, и двете имат лицензи за продажба на електроенергия, но само НЕК купува и продава ток, а АЕЦ - не. Защо АЕЦ "Козлодуй" дава 60% от произведената енергия на НЕК по регулирани, т.е. - занижени цени, а само 40% му остават за продажба на големите консуматори, с които има директни договори, и съвсем малки количества изнася навън? НЕК играе и на регулирания, и на свободния пазар, а от АЕЦ купуват посредници и продават и на предприятията, и за износ, т.е. АЕЦ не печели от евтиния си ток. Защо АЕЦ не си активира лиценза за търговия с ток, защо не продава директно, а чрез посредници? Така загубите от регулирания пазар ще ги навакса от свободния.
- Такива са правилата на ДКЕВР.
- ДКЕВР е социалистическа организация и трябва да бъде закрита в тази си част. Регулаторът би трябвало да определя единствено таксите за достъп и пренос, но не и цените за изкупуване на тока от централите.
- Чуват се гласове за отлагане срока на либерализацията, за да може цената на регулирания пазар да догони тази на свободния.
- Това е грешка! За да се спре разрухата на НЕК, трябва веднага да се пристъпи към либерализация на електропазара. Другото, което веднага трябва да се направи, е енергийната стратегия. Тя трябва да бъде документ, подобен на конституцията - за поне 50 години напред. И да е разделен на три периода - за 10, за 20 и за 20 г. Промяна трябва да се разрешава за първия период - само веднъж, на 5-ата година, за втория - на 15-ата, а третият, най-дългият период, да не се пипа.
- Имаме ли нужда от нови мощности?
- Преди да отговоря, искам да направя уговорка - да заменим думата "нови" със "заместващи". Не може една държава със свръхпроизводство, която не е казала кога ще приключи то, да иска да строи нови мощности! Важно е да запишем в новата енергийна стратегия докога ще поддържаме свръхпроизводство. А за ВЕИ трябва да кажем - да, ние ще постигнем 27% дял на енергията от ВЕИ до 2030 г., както е заложено в Рамковия пакет "Енергетика и климат 2030", но до еди-коя си година трябва да имаме мощности, с които ще компенсираме тези ВЕИ и ще покриваме пазара с евтин ток, както и че ще постигнем такъв дял на ВЕИ само ако се освободи пазар за техния ток. Аз съм убеден, че срокът за експлоатация на V и VI блок в "Козлодуй" ще бъде удължен най-много с 10 г., и то ако за модернизацията им се вземе кредит от западни банки, както направихме навремето. И което индиректно ще означава, че Брюксел разрешава експлоатацията им още 10 г.
- Не може ли модернизацията да се направи със собствени средства на централата?
- Този вариант е неизгоден, тъй като ще вдигне цената на тока. Затова отсега АЕЦ трябва да заяви интерес пред банките за получаване на кредит. По тази схема - с кредити от американска, западна и руска банка, правихме модернизацията на V и VI блок за 560 млн. евро, която приключи успешно.

Много е важно сега, когато се прави програмата за нова модернизация, в нея да не се включват прищевки и екстри. Една от екстрите, против която съм, е повишаването на мощността им с 4%, и то на фона на свръхпроизводство. Това означава да се въведе в експлоатация ново руско ядрено гориво и нов електрогенератор. Ако някакви причини налагат смяната на електрогенератора - добре, но ако е само за повишаване на мощността с 4% - не е оправдано. Програмата за модернизация не трябва да надхвърля 250 млн. евро. За модернизацията на двата блока вече бяха похарчени 560 млн. евро. За да на се натоварват потребителите, е добре максимална част от тази сума да бъде кредит от западни и руски банки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай