РЕШЕНО! Правителството търси инвеститори за АЕЦ "Белене"

РЕШЕНО! Правителството търси инвеститори за АЕЦ "Белене" | StandartNews.com

Ръцете на правителството по проекта АЕЦ "Белене" са развързани и от тук нататък трябва да поработим доста сериозно, за да има наистина добри резултати за България. Това каза пред журналисти в парламента министърът на енергетиката Теменужка Петкова след като парламентът гласува решение, с което дава мандат на правителството за преговори с потенциални инвеститори за АЕЦ "Белене".

Петкова заяви, че от тук нататък предстои изработване на процедура за избор на стратегически инвеститор. Важно е тя да е добре конструирана, максимално публична, прозрачна, с обективни критерии, които да дадат възможност за избор на най-добрата оферта, каза министърът. НЕК трябва да направи оценка на активите, които притежаваме по този проект, уточни тя.

Да се надяваме, че инвеститорският интерес, който до момента е заявен, ще бъде препотвърден, каза Петкова. Тя не пожела да каже кой е четвъртият инвеститор, който има интерес към проекта. По думите й, централата може да бъде готова до 7-8 години.

В пленарна зала Теменужка Петкова благодари на депутатите за конструктивния дебат. Тя заяви, че остава с усещане, че има консенсус по намерението да се намери решение на въпроса с АЕЦ "Белене", който стои на дневен ред в българската енергетика повече от 37 години.

Ситуацията от 2012 г. и днес е коренно различна, обясни министърът. През 2012 г. нямаше яснота за структурата на проекта. Нямахме яснота как ще приключи арбитражното дело. Политиката на ЕС в областта на енергетиката беше различна от днес, обясни Петкова. Друга разлика е наличието на реален инвеститорски интерес и то от компании, които са признати на световно ниво, допълни тя.

Никой от нас няма интерес да се връщаме назад, да търсим вина, трябва да гледаме напред и с общи усилия да се опитаме да направим нещо добро за България, което ще гарантира и нашата енергийна сигурност, и ще даде възможност парите, които българските данъкоплатци са вложили в проекта - над 3 млрд. лв., да бъдат използвани по предназначение, коментира Петкова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай