10:15 ч.

24.11.17

2 мин.

0

8

0

Първанов: Има пазар за АЕЦ "Белене"

от редактор |

Първанов: Има пазар за АЕЦ "Белене"

АЕЦ „Белене" трябва да се строи, като за централата има пазар на Балканите. За това е категоричен президентът (2002 г. – 2012 г.) и бивш лидер на АБВ Георги Първанов. Той коментира по бТВ, че проектът трябва да се реализира със сериозно държавно участие, ако искаме да бъдем фактор в енергетиката на региона.


„Имаше период, в който имах идеята това да бъде общобалкански проект с участието на Сърбия и Македония. Те нямат много пари, но могат да осигурят пазар. И в момента задоволяваме около 50% от енергийния дефицит на Балканите", посочи Първанов. Според него докладът на БАН е доказал необходимостта от развитие на ядрената енергетика.


„Аз съм за вариант със сериозно държавно участие – може да се измерва с това, което е направено до момента (...) Тези пари се инвестират в един проект, който дава най-евтината електроенергия. Къде в света има губеща ядрена централа? Къде в света има частни централи – това е екзотика", коментира създателят на АБВ.


Като президент той лансира няколко енергийни проекта, станали известни като „Големия шлем". Всички те се провалиха. „Някъде се пошегувах, че „Големия шлем" стана „Турски шлем". Сега имаме малки шансове да се върнем в мача – да построим „Белене", да вземем част от „потока" – не 64, а 15-16 млрд. кубика (газ)", посочи Георги Първанов.


За него приватизацията у нас е била „проведена калпаво, по начин, по който държавата не спечели почти нищо". Първанов напомни, че още през 2010 г. е поискал създаването на комисия, подобна на тази по досиетата, която да събира и оповестява информация. „Там е голямата зависимост на българската политика", смята бившият президент.


Той похвали действията на премиера Бойко Борисов в отношенията с Македония, като подчерта, че са важни не толкова конкретните споразумения, колкото самият факт, че министър-председателите на двете страни обсъждат проблемите в приятелска атмосфера.


„Не бива да ревнуваме от добрите отношения между Скопие и Белград. Трябва да направим верния прочит на отношенията – това, което Заев направи, е, че извади антибългарското жило на македонизма", заяви Първанов. По темата с вероизповеданията той, подобно на Борисов, се въздържа от по-краен коментар, като посочи, че „отношенията между православните църкви са сложна работа", но симпатизира на идеята БПЦ да стане „майка" на църквата в западната ни съседка.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 13:32 · 25.11.2017
какви глупости само дрънка сърбия и македония нямали много пари затова пък там живеят два пъти по добре по богато по са нахранени и щастливи от нас сигурно защото нямат пари за атомни централи паметници в гората като бузлуджа национални обекти като този в радомир дето също ни струва 2 милиарда кремиковци дето повторното му пускане е 2 милиарда и други измислици на ДЕБИЛИ за да живеят българите като клошари
Потребител · 13:24 · 25.11.2017
разбира се че има личен интерес лице с име красимир първанов е подписало договор без да е оторизирано даже му е забранено да го прави а първанов е президент и няма случайно съвпадение на имена и какво стана с тройния шлем дадохме пари на руснаците за газ а те си изградиха с тях тяхната система и никога не са искали да минават под черно море така ни направиха и метрото 30 г ни източваха докато бойко не викна японците
Потребител · 13:16 · 25.11.2017
да има пазар като направим белене и ще спрат козлодуй и само пари на вятъра като говорим за 24 милиарда а българите да дадели още 10 защото 3 милиарда сме дали и китайците ли ще се бръкнат за 12 милирда или ще започнем те ще се дръпнат и гоце ще каже дали сме 13 милиарда а се напънете да дадем още 12 за големия ми мерак и замисъла ми да видя БЪЛГАРИЯ съвсем опустушена този ДЕБИЛ за дебили ли ни взема
Потребител · 15:55 · 24.11.2017
Не знам дали има пазар за АЕЦ "Белене", но има ли пазар за бивши президенти? Едва ли.
Потребител · 12:04 · 24.11.2017
Няма вече комисионни Гоце.Аре бегай да говориш глупости някъде другаде.
Потребител · 11:20 · 24.11.2017
И защо ни занимавате с мокрите сънища на Гоце за нови комисиони от братски държави ? Вместо при бай Ставри се пине идеи да дава.
опетков · 11:16 · 24.11.2017
Първо да каже колко ще струва един квтч от централата и после да дрънка, че имало пазар. Да си набие големия шлем в задника и да ходи при другарчето си Путин да му разтяга локуми.
Потребител · 10:44 · 24.11.2017
Какъв енергиен експерте този провалил се политик? Неговата област е история, а не енергетика или икономика. Иначе и нему се иска да участва в комисионните от руеснаците, нямазначение, че икономически България ще се зароби за години напред.
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент