ОБЗОР: "Газпром" няма да ни търси компенсации за "Южен поток"

Руската компания вече ще продава природния газ на конкурентни цени България и региона

ОБЗОР: "Газпром" няма да ни търси компенсации за "Южен поток" | StandartNews.com

"Газпром" не трябва да търси компенсации от партньорите си в България за прекратяването на работата по проекта "Южен поток". Това съобщава "РИА Новости" от Брюксел, позовавайки се на информация от Европейската комисия след приключването на над 6-годишното антимонополно разследване срещу руската газова компания.

Решението "Газпром" да не търси компенсации за "Южен поток" е само едно от задълженията, които ЕК налага на руския газов гигант.

"Газпром" постигна споразумение с Европейската комисия, благодарение на което избягна плащането на огромни глоби заради нарушения на европейското антимонополно законодателство. Така руската компания се задължава да продава природния газ на конкурентни цени на пазарите в страните от Централна и Източна Европа.

Всички компании, работещи в Европа, независимо от откъде са те, са длъжни да съблюдават европейските правила за конкуренцията. Това коментира комисарят по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестагер. Решението на ЕК премахва създадените от "Газпром" препятствия по пътя на газа в Централна и Източна Европа, допълни тя. Освен това нашето решение гарантира бъдещото спазване на правилата от "Газпром", като го задължава да предприеме позитивни крачки към подпомагане на по-нататъшната интеграция на газовите пазари в региона, заяви още Маргрете Вестагер.

Антимонополното разследване на Европейската комисия срещу "Газпром" започна през септември 2011 г., когато нейни представители направиха внезапни инспекции в офисите на дъщерни компании и контрагенти на руския гигант в 10 европейски държави. През 2012 г. Еврокомисията заяви, че "Газпром" злоупотребява със статута си на монополист, а през април 2015 г. го обвини, че нарушава конкуренцията в 8 държави, членки на ЕС, на 5 от които продава по-скъп газ - България, Полша, Литва, Латвия и Естония.

Ние сме убедени, че приетото от ЕК решение е възможно най-приемливият изход за функционирането на европейския газов пазар в неговата цялост, коментира зам.-председателят на "Газпром" Александър Медведев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай