Китайци готови да строят „Белене" по нашия модел

Китайци готови да строят „Белене" по нашия модел | StandartNews.com

CNNC запазва интереса си за участие в процедурата за избор на стратегически инвеститор

Китайската национална ядрена корпорация (CNNC) запазва интереса си към участие в процедурата по избор на стратегически инвеститор в проекта АЕЦ "Белене". Това стана ясно след срещата между министъра на енергетиката Теменужка Петкова и президента на CNNC Сие Дзядзие. Този интерес остава, въпреки че Петкова отново е подчертала условията, при които може да се осъществи проекта - без предоставяне на държавни гаранции или сключване на дългосрочни договори за изкупуване на произведената електроенергия.
Сие Дзядзие е подчертал, че компанията е наясно с посочените от българска страна параметри за евентуална реализация на проекта. Също така е заявил, че очаква решение на Народното събрание на България във връзка с проекта „Белене".
Петкова е информирала китайската страна за одобрения през май от Министерския съвет доклад на енергийния министър за възобновяване на действията за търсене на възможности за реализация на наличните активи по проекта АЕЦ „Белене". Разработването на доклада бе възложено с решение на Народното събрание.
Засега има заявени три инвестиционни намерения за проекта АЕЦ „Белене" – на Китайската национална ядрена корпорация (CNNC), на „Фраматом" и на руската „Росатом".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай