Анкара: "Южен поток" може да мине през Турция

Анкара: "Южен поток" може да мине през Турция | StandartNews.com

Истанбул. Спорният газопровод "Южен поток" на Русия, който ще транспортира газ през Черно море до Европа към края на десетилетието, получи подкрепа от Турция в сряда, след като Анкара заяви, че тръбопроводът може да преминава през нейната територия, съобщи Ройтерс.

"Турция ще обмисли предоставянето на достъп за линията, ако Москва направи такова искане", заяви министърът на енергетиката Танер Йълдъз .

Проектът е един от поредицата от въпроси, включително увеличаванета на предлагането на газ, ревизия на цената на газа и ядрената енергия, които Турция и Русия ще дискутират в преговори в Анкара следващата седмица, според турски официални представители.

Бъдещето на проекта бе хвърлен под съмнение след анексирането на Крим от Русия.

"Ще обмислим внимателно евентуално предложение газопроводът да минава през територията на Турция", заяви Йълдъз. Преговорите със заместник-председателя на "Газпром" Александър Медведев ще се проведат в понеделник. "Смятаме, че това може да е част от преговорите. Ако това се окаже истина, ще го обсъдим", добави той.

Обсъжда се и възможността газопроводът да премине през Тракия в Северозападна Турция вместо през България, като по този начин "Южен поток" няма да преминава през страни от ЕС. "Така Русия ще е в състояние директно да захрани областта Мармара, която има най-голямото потребление на газ в Турция", заяви пожелал анонимност анализатор.

Изграждането на втори газопровод "Син поток", който да позволи увеличаване на доставките между Русия и Турция, също вероятно ще бъде в дневния ред на срещата

Италианската фирма "Ени", която е основен партньор на "Газпром" при изграждането на "Южен поток" заяви, че бъдещето на проекта е несигурно заради събитията в Украйна. ЕС също отложи даването на разрешение за строеж на газопровода.

Въпреки кризата на отношенията между Запада и Русия консорциумът, който управлява проекта "Южен поток", заяви, че през есента ще започне изграждането на първите тръбопроводи. В консорциума участват "Ени", "Газпром", френската EDF и германската "Винтерсхал".

Кризата в Украйна представлява заплаха за енергийната сигурност на Турция, понеже 12.5% от газовите доставки на страната минават през Украйна по газопровода "Западен поток".

Миналата седмица Владимир Путин предупреди лидерите на ЕС, че Русия ще прекъсне доставките за Украйна, в случай че страната не успее да плати дължимите суми за вече доставените количества, което пък може да доведе до намаляване на доставките до Европа.

На срещата ще бъде обсъдено и увеличаването на капацитета на "Син поток" с около 3.5 милиарда кубически метра годишно (понастоящем обемът на газопровода е 16 мкм). Анкара ще поиска и намаляване на цената на природния газ.

Същевременно "Росатом" строи първия от четирите реактора на електроцентралата в Акую, но проектът се бави и се очаква производството на електроенергия да се забави с около година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай