Пробутват замразено месо за прясно

Търговци печелят по 2-3 лв. от килограм като заблуждават потребителите

Пробутват замразено месо за прясно   | StandartNews.com

София. Търговци пробутват замразено месо за охладено. Често в магазините може да се натъкнете на разфасовки, които се предлагат като прясно охладени мръвки, но всъщност първо са били замразени. Това разказа Владимир Иванов от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Никой не може да каже колко дълго месото е стояло замразено, докато стигне до щандовете в магазина, допълни той. Ако се продаде достатъчно бързо, размразеното месо не е вредно за здравето. Продажбата на замразено месо като охладено обаче нарушава правата на потребителите и бърка в джоба им. Килограм замразено месо е доста по-евтин, отколкото същата мръвка, ако се продава като прясно охладена. Разликата между замразено и охладено пилешко например е около 2 лв. за килограм.

При свинското разликата е още по-голяма и достига 2,50-3 лв. за кило в зависимост от вида на мръвката. Продажбата на размразено месо носи и още един риск. Когато човек не е наясно какво точно купува, не знае и как да съхранява съответната храна. Така месото, което сме купили може да се развали по-бързо, отколкото очакваме, а евентуално повторно замразяване ще развали съвсем вкуса му, обясняват специалистите.

Единственият начин да се разпознае наистина прясното месо от размразеното е наличието на кръв, съветва Владимир Иванов. В пресните мръвки винаги има кръв, колкото и да ги миете, докато замразените могат да пуснат само прозрачна течност.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай