Политици надничат от сметките за ток

Приватизацията наду цените 2 пъти, подарихме Енергото за Е693 млн.

Политици надничат от сметките за ток  | StandartNews.com

Колко струва токът? "Костов+Шулева+Овчаров, плюс 20% ДДС". Факт - лицата на куп известни политици надничат от всяка набъбнала сметка за ток. "Стандарт" се зае да разшифрова какво се крие зад евфемизмите във фактурата от Енергото. Защото, колкото и да си прехвърлят топката, всички кабинети от 2001 г. насам имат вина за днешното масово недоволство срещу набъбналите сметки. И днес плащаме данък "Костов" или "Шулева", заедно с фактурата си за ток.

Иван Костов, който е един от най-гръмогласните политици, щом стане реч за монополи и ЕРП-та, всъщност наднича от графата "НЕВЪЗСТАНОВИМИ РАЗХОДИ" във фактурите за тока. Зад този евфемизъм се крият двата договора, които бяха подписани под благосклонния му поглед в гранитната зала на Министерския съвет с инвеститорите в ТЕЦ "Марица-изток 1" и ТЕЦ "Марица-изток 3" през 2001 г. Договори, които заробиха държавната НЕК да изкупува тока от двете централи за цели 15 г. на твърди, изключително високи цени. Цени, които всички ние днес плащаме именно под формата на тези "невъзстановяеми разходи". Срещу тях се мъдри цена от "0.00383 лв./кВтч". Казано по-просто, заради Костов всеки

който плаща 100 лв., е глобен с 2 лв

Костов обаче не е единственият премиер, който наднича зад напомпаните сметки. През ноември 2004 г. с благословията на наследника му на "Дондуков" 1 Симеон Сакскобургготски и с активното участие на двамата му любими министри - енергийният Милко Ковачев и вицепремиерът и икономическият Лидия Шулева, беше подписан първият договор за приватизация на електроразпределителните дружества в София, София-област и Плевен. Малко след това бяха продадени и ЕРП-етата и в Североизточна и Южна България. Така 67% от електроразпределителните мрежи на България, стопанисвана дотогава от 7 държавни предприятия, бе продадена за 693 млн. евро на три чуждестранни компании - CEZ, E.ON и EVN. При това 5 от 7-те държавни ЕРП-ета на практита не бяха раздържавени, тъй като и CEZ, и EVN са държавни дружества, съответно от Чехия и Австрия. Договорите за "приватизация"

бяха обявени за "търговска тайна"

- точно толкова строго пазена, както и договорите с "Газпром" за природния газ.
Въпреки тази секретност обаче скоро стана ясно, в тях няма и дума нито за намаляване на загубите, нито качество на доставяния ток. Все неща, с които започна да се бори ДКЕВР. Вместо да започнат да инвестират в модернизация и увеличаване на капацитета на мрежите, ЕРП-тата се превърнаха в инкасатори, които прибират и репатрират печалби. Започнаха да изключват електричеството, когато си решат, а авариите станаха ежедневие. Това предизвика народното недоволство във всички райони на страната, като жителите на Варненско, Пловдивско и други региони се вдигнаха на бунт само 2 г. след приватизацията - още през ноември 2006 г.
От договорите изникна и друга скандална подробност - че българската държава гарантира на купувачите 16% норма на възвръщаемост на собствения капитал годишно. Звучи като ограбване, особено на фона на нормата за НЕК от 1,5% и при средна норма в Европа от около 6-7%.
В резултат на приватизацията цената на еклектричеството скочи 2 пъти. Така че - и без специална графа, от сметките ни надчинат и образите на Царя, Милко Ковачев и Лидия Шулева. А след като бе освободен от поста министър

Ковачев отиде на работа в БНП "Париба"

По една "случайност" това беше банката, която оглави консорциума, избран от Агенцията за приватизация през 2002 г. по раздържавяването на 7-те електроразпределителни компании.
В края на 2004 г., когато БСП беше в опозиция, Висшият партиен съвет излезе с официална позиция по подготвяните сделки за раздържавяване на 7-те ЕРП-та. В нея социалистите обявиха бъдещите сделки за "колонизация" и "замяна на държавния монопол с още по-страшен" - частен, и то - вносен. "Това не е приватизация, а колонизация на българската енергетика", гласеше позицията. Само след няколко месеца обаче, когато БСП стана коалиционен партньор на НДСВ и ДПС,

терминът "колонизация" бързо беше забравен

А какви ги свърши самата БСП, която сега се кани да национализира ЕРП-етата? Нима не помните, че именно по време на тройната коалиция започна масовото изграждане на ветрогенераторни, а също и на соларни паркове в Североизточна България, а и не само там. Въпреки протестите на еколозите и орнитолозите, хилядолетният път на прелетните птици край морето беше преграден от стотици вятърни перки. Затова днес от сметките ни за ток надничат и лицата на експремиера Сергей Станишев и министрите му Румен Овчаров и Петър Димитров. Надничат конкретно иззад "добавката за зелена енергия", която ни струва точно "0.01110 лв./кВтч". За сметка от 100 лв. глобата, която ни налагат господата Станишев, Овчаров и Димитров, е малко над 6 лв.
Няма да е честно, ако не добавим към тях и лицето на ексминистъра на енергетиката Трайчо Трайков, по чието време беше

най-големият бум на соларните паркове

Така че, и той ни глобява с част от тези 6 лв. на всеки 100, които плащаме, без да искаме, за "зелен ток".
Няма да е честно и към жителите на всички нетоплофицирани селища у нас, ако не кажем цялата истина. А тя е още, че всички те плащат за т.нар. "високоефективно комбинирано производство", което на практика субсидира топлинната енергия. Кой може да обясни логически на дядо Иван от Своге или на баба Пена от Раднево защо трябва да си заделя от залъка, за да се греят с парно хората в София, Пловдив, Варна, Плевен ? И то, при положение, че жителите на всички малки селища цепят дърва, мъкнат въглища или плащат още по-солено, ако се отопляват с ток.   


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай