ООН иска още две АЕЦ в България

Организацията настоява да намалим с 30% консумацията на енергия

ООН иска още две АЕЦ в България | StandartNews.com

Още две атомни електроцентрали трябва да се построят в България. Това е ангажимент, който страната ни трябва да поеме като част от мерките срещу глобалното затопляне. Условието е записано в рамково споразумение, за което ООН препоръчва да се приеме като национална стратегия на всяка една от страните, членуващи в организацията.

Индия вече се съобрази с това изискване, останалите страни обаче изостават след инцидента в японската АЕЦ "Фукушима". Това каза шефът на Интертек Муди за България Иван Савов.

Според доклад на Световната атомна асоциация до 2030 г. трябва да се построят поне 559 АЕЦ в целия свят, които да заменят ТЕЦ-овете. Програма максимум за защита на климата обаче е бройката да достигне 1089. Целта е с атомна енергия да се компенсира голямото количество вредни емисии, които бълват централите на въглища, обясни Савов. Очаква се новоизградените АЕЦ да са различни от досегашните. При тях ще се залага на изключително високи нива на сигурност, които да издържат на все по-зачестяващите природни катаклизми като земетресения, разрушителни бури и други, обясни Савов.

В същото време новите АЕЦ ще са с по-малка мощност от строените досега, допълва той. Според стратегията на ООН всички държави трябва да въведат правилата за енергийна ефективност, като по този начин консумацията на енергия ще се намали с 30%.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай